Σε ένα θέμα που αφορά πολλούς ανθρώπους και δεν έχει συζητηθεί όσο πρέπει αναφέρεται ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, με νέα ανάρτησή του στο Facebook. Όπως εξηγεί ο κ. Μόσιαλος, μια από τις ομάδες που δεν θα λάβουν ακόμα το εμβόλιο για τον κοροναϊό θα είναι οι γυναίκες που κυοφορούν.

Η απάντηση είναι πολύ απλή, εξηγεί, και συμπληρώνει πως έχει να κάνει με το σχεδιασμό, όχι μόνο των κλινικών μελετών των εμβολίων για τον κοροναϊό, αλλά όλων των μελετών για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των φαρμακευτικών προϊόντων.

Στη συνέχεια εξηγεί πως δεδομένου πως δεν έχουν διεξαχθεί συγκεκριμένες κλινικές δοκιμές εμβολίου Covid-19 σε γυναίκες που κυοφορούν, δεν υπάρχει ούτε επιστημονική γνώση αλλά ούτε και απόδειξη κινδύνου του εμβολίου στην εγκυμοσύνη.

«Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποδεικνύουν ανησυχία για την ασφάλεια ή παρενέργειές των εμβολίων» λέει χαρακτηριστικά, για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να προτείνουν τη χρήση των εμβολίων Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί οι έγκυες γυναίκες δεν συμπεριλήφθηκαν στις κλινικές δοκιμές».

Οι οδηγίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, συστήνουν:

  • Να αναβληθεί ο εμβολιασμός έως και την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.
  • Εάν μια γυναίκα ανακαλύψει ότι είναι έγκυος αφού κάνει την πρώτη δόση να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της πριν κάνει τη δεύτερη δόση.
  • Οι νέες μητέρες που θηλάζουν μπορούν να εμβολιαστούν.
  • Οι έγκυες γυναίκες που θεωρείται πως ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, λόγω άλλων παραγόντων υγείας, να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό μετά την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης.

Δείτε τι έγραψε ο κ. Μόσιαλος