Πληθώρα ερευνών έχει επισημάνει ότι είναι σημαντικό να χαμογελάμε, καθώς τα οφέλη αυτής της συνήθειας είναι πολλά και μας επηρεάζουν με τρόπους που συνήθως δεν συνειδητοποιούμε. Μελέτες μέχρι τώρα έχουν δείξει ότι το γέλιο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου, να ενισχύσει το αίσθημα της ευτυχίας αλλά και να θωρακίσει την ανοσία.

Χαμογελάμε και έχουμε χιούμορ γιατί..

Η θετική ψυχολογία ονομάζει την τάση για γέλιο και την αίσθηση του χιούμορ ως μία από τις 24 βασικές δυνάμεις που μπορεί να έχει ένα άτομο.

Για να αντιμετωπίσετε πιο ψύχραιμα και ομαλά τις προκλήσεις της καθημερινότητας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε αναπτύσσοντας την προσωπική αίσθηση του χιούμορ, καθώς αυτό συμβάλλει στην ανθεκτικότητα απέναντι στο άγχος ενώ έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την συνολική σωματική αλλά και συναισθηματική υγεία. Ταυτόχρονα το χιούμορ θα σας επιτρέψει:

  • Να συνδεθείτε με τα άτομα γύρω σας.
  • Να δείτε την κατάσταση διαφορετικά.
  • Να ομαλοποιήσετε την εμπειρία, την οποία βιώνετε.
  • Να διατηρήσετε τις σχέσεις σας υγιείς κι ακμαίες.

1. Επηρεάζει θετικά τις ορμόνες

Το γέλιο μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη, η επινεφρίνη (αδρεναλίνη), η ντοπαμίνη και η αυξητική ορμόνη. Αυξάνει επίσης το επίπεδο ορμονών που βελτιώνουν την υγεία, όπως οι ενδορφίνες.

Το γέλιο ταυτόχρονα, αυξάνει τον αριθμό των κυττάρων που παράγουν αντισώματα ενώ ενισχύει και την αποτελεσματικότητα των Τ κυττάρων. Όλα αυτά σημαίνουν ένα ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και λιγότερες φυσικές επιδράσεις του στρες.

2. Πιο αισιόδοξη προοπτική

Μελέτες δείχνουν ότι η ανταπόκρισή μας σε αγχωτικά γεγονότα μπορεί να αλλάξει από τον τρόπο που βλέπουμε κάτι κι αν συγκεκριμένα το θεωρούμε ευκαιρία ή απειλή.

Το χιούμορ μπορεί να μας χαρίσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική και να μας βοηθήσει να δούμε τα γεγονότα και τις καταστάσεις, όπως της πανδημίας του κοροναϊού, ως προκλήσεις ή ευκαιρίες για εξέλιξη, καθιστώντας τα λιγότερα απειλητικά.

3. Απόσπαση της προσοχής

Το γέλιο και η αίσθηση του χιούμορ μπορεί να σας βοηθήσει να αποσπάσετε πιο εύκολα την προσοχή σας από αρνητικές εξελίξεις ή αρνητικά συναισθήματα, όπως ο φόβος, το άγχος ή και ο πανικός.

Μάλιστα, το γέλιο αποτελεί έναν από τους πιο υγιεινούς και ωφέλιμους τρόπους απόσπασης, αφού δεν εστιάζετε στα αρνητικά και ταυτόχρονα απολαμβάνετε όλα τα προαναφερθέντα οφέλη.