Ενώ τα οφέλη της γυμναστικής για το σώμα μας έχουν συζητηθεί εκτενώς, συχνά αμελούμε να αναφέρουμε και εκείνα που επηρεάζουν καθημερινά την ψυχολογία μας. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν επανειλημμένα ότι η άσκηση μπορεί να είναι αρκετά ευεργετική για την ψυχική υγεία.

Η γυμναστική ως.. «πρόληψη»

Η σωματική δραστηριότητα μάλιστα, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή προβλημάτων ψυχικής υγείας πριν ακόμα να εμφανιστούν ενώ έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με τους ερευνητές, ότι η άσκηση μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα πολλών ψυχικών ασθενειών.

Ενισχύει, παράλληλα την ευεξία των ατόμων, καθώς έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την διάθεση και τα επίπεδα ενέργειας, καθώς και ότι προάγει τον ποιοτικό ύπνο.

*Μειώνει την ορμόνη του στρες

Η γυμναστική μειώνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη. Αυξάνει επίσης τις ενδορφίνες, τις δημοφιλείς ως «feel good» ορμόνες, που ενισχύουν φυσικά την θετική μας διάθεση.

*Μας αποσπά την προσοχή

Η σωματική δραστηριότητα σας αποσπά από αρνητικές σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα. Η σωματική άσκηση μπορεί να αποσπάσει την προσοχή σας από διαρκείς ανήσυχες σκέψεις, ανακατευθύνοντάς σας σε μια διαφορετική δραστηριότητα ή σε μια πιο ήρεμη κατάσταση.

*Χαρίζει αυτοπεποίθηση

Είναι γνωστό ότι η γυμναστική σε συνδυασμό με την ισορροπημένη διατροφή μπορεί να «σμιλέψει» το σώμα σας, βοηθώντας σας να διατηρήσετε την υγιή σας λάμψη και το αφοπλιστικό σας χαμόγελο.  Μπορεί να αισθανθείτε μια ήπια αλλά ιδιαίτερα σημαντική ώθηση στην διάθεσή σας.

*Προάγει την ψυχική υγεία

Ενώ το άγχος μπορεί να προκαλέσει ασθένειες και οι ασθένειες, με την σειρά τους, μπορεί να πυροδοτήσουν το άγχος ή ακόμα και μια απροειδοποίητη κρίση πανικού. Η βελτίωση της συνολικής εικόνας της υγείας μέσα από την γυμναστική, σας «γλιτώνει» από τα περιττά άγχη, σας «θωρακίζει» απέναντι στις ασθένειες και σας επιτρέπει να ζήσετε μια καλύτερη και πιο ευχάριστη ζωή.