Θα μπορούσε η σύγχυση να αποτελεί ένα από τα συμπτώματα της Covid-19; Νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, επισημαίνει ότι το 28% ηλικιωμένων ασθενών με κοροναϊό ήταν σε μπερδεμένη ψυχική κατάσταση (σύγχυση), γεγονός που αύξησε τον κίνδυνο σοβαρότερης νόσου και παραμονής σε ΜΕΘ.

Covid-19 και σύγχυση

Όταν η ερευνητική ομάδα στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανέλυσε τα αρχεία 817 ασθενών με Covid-19 ηλικίας 65 ετών και άνω, η σύγχυση – γνωστή και ως παραλήρημα – ήταν το έκτο πιο συχνό σύμπτωμα και ήταν ένα κύριο σύμπτωμα στο 16% των ασθενών. Επίσης, το 37% των ασθενών που εμφάνισε σύγχυση, δεν είχε κανένα από τα πιο τυπικά συμπτώματα της λοίμωξης, όπως πυρετό ή δύσπνοια.

Προηγούμενη μελέτη, δημοσιευμένη στο New England Journal of Medicine, υποστηρίζει την σύνδεση ανάμεσα στην σύγχυση και τον κοροναϊό. Η μελέτη εκτίμησε ότι το ποσοστό σύγχυσης μεταξύ των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ ήταν στο 65%, σύμπτωμα που θα μπορούσε να έχει αυξηθεί από την απομόνωση που επιβάλλεται στη ΜΕΘ για τον περιορισμό εξάπλωσης της λοίμωξης.

Τι εννοούμε με τον όρο σύγχυση

Η κλινική Cleveland ορίζει την σύγχυση ως «το ξαφνικό παραλήρημα ή την ξαφνική αλλαγή στην ψυχική κατάσταση». Το άτομο μπορεί να φαίνεται αποπροσανατολισμένο ή να αποσπάται η προσοχή του και μπορεί να αντιμετωπίζει δυσκολία συγκέντρωσης ή να δώσουν προσοχή.

Η σύγχυση μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα της Covid-19 ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους ασθενείς, επισημαίνει η Δρ. Charulatha Nagar, νευρολόγος Northwestern Medicine Lake Forest Hospital.

Οπως προκύπτει από την προστιθέμενη εμπειρία των τελευταίων μηνών της πανδημίας, τα πλέον συχνά σημάδια που προειδοποιούν για πιθανή μόλυνση από τον SARS-CoV-2 είναι τα εξής:

  • Υψηλός πυρετός.
  • Επίμονος βήχας.
  • Αλλαγή η απώλεια στην αίσθηση της όσφρησης και της γεύσης.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ορισμένοι εμφανίζουν πονόλαιμο, αρθραλγίες / μυαλγίες και ρινική συμφόρηση. Τα συμπτώματα είναι συνήθως ήπια και περίπου το 80% των ασθενών αναρρώνουν χωρίς ανάγκη ειδικής θεραπείας.

Ακολουθήστε το στο Google News