Ο ρυθμός μετάλλαξης του νέου κοροναϊού, SARS-CoV-2 παραμένει, σύμφωνα με τους ερευνητές, χαμηλός. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, το πιο διαδεδομένο στέλεχος είναι το G ενώ το στέλεχος L, που βρέθηκε στην Wuhan, πόλη αφετηρία της πανδημίας του κοροναϊού, σταδιακά εξαφανίζεται.

Το εμβόλιο επηρεάζεται από τα στελέχη;

Αυτές οι μεταλλάξεις, ωστόσο, δεν επηρεάζουν τη διαδικασία ανάπτυξης αποτελεσματικών εμβολίων. Ο νέος κοροναϊός παρουσιάζει τουλάχιστον έξι νέα στελέχη. Παρά τις μεταλλάξεις του, ο ιός παρουσιάζει μικρή μεταβλητότητα και αυτό είναι καλό νέο για τους ερευνητές που εργάζονται για την δημιουργία ενός βιώσιμου εμβολίου.

Αυτά είναι τα ευρήματα της πιο εκτεταμένης μελέτης που πραγματοποιήθηκε αναφορικά με την αλληλουχία του SARS-CoV-2 και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Microbiology. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Bologna άντλησαν δεδομένα από 48.635 αναλύσεις για τα γονιδιώματα του κοροναϊού, τα οποία απομονώθηκαν από ερευνητές σε εργαστήρια σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μικρή μεταβλητότητα αλλά.. γιατί;

Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. Ο κοροναϊός παρουσιάζει μικρή μεταβλητότητα, περίπου επτά μεταλλάξεις ανά δείγμα, με την κοινή γρίπη να παρουσιάζει ποσοστό μεταβλητότητας που υπερβαίνει το διπλάσιο.

«Ο κοροναϊός SARS-CoV-2 έχει πιθανότατα ήδη τροποποιηθεί για να επηρεάζει τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που εξηγεί την χαμηλή εξελεγκτική του αλλαγή» εξηγεί ο Federico Giorgi, ερευνητής στο Unibo και συντονιστής της μελέτης.

«Αυτό σημαίνει ότι οι θεραπείες που αναπτύσσουμε, συμπεριλαμβανομένου ενός εμβολίου, μπορεί να είναι αποτελεσματικές έναντι όλων των στελεχών του ιού» επισημαίνει.

Η ταχεία εξάπλωση οφείλεται στις μεταλλάξεις;

Επί του παρόντος, υπάρχουν έξι στελέχη κορανοϊού. Το αρχικό είναι το στέλεχος L, που εμφανίστηκε στο Wuhan τον Δεκέμβριο του 2019. Η πρώτη του μετάλλαξη – το στέλεχος S – εμφανίστηκε στις αρχές του 2020, ενώ, από τα μέσα Ιανουαρίου 2020, είχαμε τα στελέχη V και G.

«Το στέλεχος G και τα σχετικά στελέχη GR και GH είναι μακράν τα πιο διαδεδομένα, αντιπροσωπεύοντας το 74% όλων των γονιδιακών αλληλουχιών που αναλύσαμε» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

«Παρουσιάζουν τέσσερις μεταλλάξεις, δύο από τις οποίες μπορούν να αλλάξουν την αλληλουχία της RNA πολυμεράσης και της πρωτεΐνης – ακίδας του ιού. Αυτό το χαρακτηριστικό πιθανώς διευκολύνει την εξάπλωση του ιού» καταλήγουν.