Η πανδημία του κοροναϊού έχει αλλάξει ριζικά την καθημερινότητά μας και μας κρατάει κλεισμένους μέσα στα σπίτια μας. Σχετική έρευνα που είχε δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Public Health είχε εντοπίσει μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κοινωνικής απομόνωσης και της κακής ψυχικής υγείας. Η διαπίστωση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ δεδομένου ότι στις ημέρες μας η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι ο κανόνας. Αν λοιπόν η παραμονή σας στο σπίτι σάς κάνει να αισθάνεστε μοναξιά, υπάρχουν μερικοί τρόποι να βελτιώσετε τη διάθεσή σας.

*Βγάλτε πρόγραμμα

Ακόμη κι αν μένετε στο σπίτι χωρίς να εργάζεστε, χρειάζεστε την αίσθηση προγράμματος στη ζωή σας. Κι ενώ μπορεί να νιώθετε ότι η μοναξιά σας είναι πλέον μια μόνιμη κατάσταση, η ρουτίνα μπορεί να κάνει αυτές τις δύσκολες ημέρες να μοιάζουν «φυσιολογικές». Προσπαθήστε λοιπόν να ξυπνάτε και να κοιμάστε συγκεκριμένες ώρες, καθώς και να οργανώνετε από την προηγούμενη ημέρα όσα θέλετε να κάνετε την επόμενη.

*Ενημερωθείτε

Πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε ότι οι άνθρωποι που ενημερώνονταν σχετικά με τις εξελίξεις στον τομέα της υγείας εν μέσω πανδημίας ανέφεραν καλύτερη ψυχολογία. Φροντίζοντας λοιπόν να ενημερώνεστε από έγκυρες πηγές, θα νιώθετε ότι έχετε μια επίγνωση της κατάστασης.

*Γυμναστείτε

Πολλές φορές τείνουμε να ξεχνάμε τη σύνδεση της σωματικής άσκησης με την ψυχολογικής μας κατάσταση. Η γυμναστική μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σας εν μέσω lockdown τόσο αυξάνοντας τις ενδορφίνες σας όσο και κάνοντάς σας να νιώθετε δραστήριοι. Εντάξτε λοιπόν τη γυμναστική στην καθημερινότητά σας.

*Κρατήστε επαφή με τα αγαπημένα σας πρόσωπα

Πιθανότατα το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε προκειμένου να αντιμετωπίσετε τη μοναξιά όσο μένετε σπίτι είναι να συνδεθείτε με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Σύμμαχός σας σε αυτό είναι η τεχνολογία, η οποία σας δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσετε με τους φίλους και την οικογένειά σας ακόμη κι αν βρίσκονται μακριά σας.

*Εστιάστε σε κάτι άλλο

Διαβάστε, ακούστε μουσική, δείτε εκείνο το ντοκιμαντέρ που θέλατε, χαλαρώστε με μια ταινία και ενημερωθείτε για θέματα που σας ενδιαφέρουν. Με αυτούς τους τρόπους θα είστε σε θέση να ξεχαστείτε και παράλληλα να διασκεδάσετε.

*Φροντίστε τον εαυτό σας

Βρείτε τρόπους να φροντίσετε τον εαυτό σας ακόμη κι αν μένετε μόνοι σας. Κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, ανάψτε αρωματικά κεριά, ασχοληθείτε με το κατοικίδιό σας, προετοιμάστε υγιεινά γεύματα και φροντίστε να κοιμάστε επαρκώς. Μικρές συνήθειες είναι αρκετές για να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και να ξεχάσετε τη μοναξιά σας.