Προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε βάρος δεν χρειάζεται να στραφείτε σε ακραίες, στερητικές δίαιτες. Το «κλειδί» για μακροπρόθεσμα επιτυχημένη και βιώσιμη απώλεια βάρους είναι να εστιάζετε πρωτίστως στην ποιότητα των τροφίμων που καταναλώνετε. Τρώγοντας υγιεινά, θρεπτικά τρόφιμα (ακόμη κι αν είναι σχετικά πλούσια σε θερμίδες), θα παρατηρήσετε ότι χορταίνετε με μικρότερες θερμίδες.

Μάλιστα, κάποιες τροφές που ίσως θεωρείτε «απαγορευμένες» στη δίαιτα, στην πραγματικότητα μπορούν να σας βοηθήσουν να επιτύχετε τον στόχο σας για αδυνάτισμα. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες νόστιμες τροφές που όταν καταναλώνονται στο πλαίσιο μιας ισορροπημένες διατροφής μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος.

-Μαύρη σοκολάτα

Μόνο μία ή δύο μπουκιές μαύρης σοκολάτας φαίνεται ότι μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα στρες και κατ΄επέκταση να περιορίσουν τις λιγούρες σας για άλλες λιχουδιές. Τα υψηλά επίπεδα στρες μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της αυξάνει την όρεξη και τη συναισθηματική πείνα. Παράλληλα, τα φλαβονοειδή του κακάο έχει αποδειχθεί ότι προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως η βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και η μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης, το σάκχαρο και την αρτηριακή πίεση. Όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό του κακάο, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη.

-Καφές

Μία μελέτη που δημοσιεύτηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τρεις ώρες μετά την κατανάλωση καφέ, οι μεταβολικοί ρυθμοί ήταν σημαντικά υψηλότεροι σε εκείνους που έπιναν καφέ από εκείνους που δεν έπιναν. Ωστόσο, όταν ο καφές περιέχει ζάχαρη ή/και κρέμα, είναι πιο πιθανό να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους, παρά σε αδυνάτισμα. Προτιμήστε, λοιπόν, να πίνετε τον καφέ σας σκέτο.

-Πλήρες γάλα

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι περισσότερες από 18.000 γυναίκες που κατανάλωναν περισσότερα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και πλήρες γάλα είχαν λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες.

Ορισμένα απαραίτητα λιπαρά οξέα απομακρύνονται όταν αποβουτυρώνεται το γάλα και έτσι καταλήγει να γίνεται λιγότερο χορταστικό. Επομένως, για να χορτάσετε θα πρέπει να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα. Αρκετές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι όταν οι άνθρωποι μειώνουν την ποσότητα λίπους στη διατροφή τους, τείνουν να το αντικαθιστούν με ζάχαρη και απλούς υδατάνθρακες, οι οποίοι μπορούν να έχουν χειρότερη επίδραση στη συνολική υγεία. Σταματήστε, λοιπόν, να ανησυχείτε για τα λιπαρά στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

-Αβοκάντο

Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε νερό, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, το αβοκάντο μπορεί να επιφέρει εύκολα το αίσθημα κορεσμού και να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερη ώρα. Έτσι, δεν θα νιώθετε πείνα μεταξύ των γευμάτων σας και θα είναι λιγότερο πιθανό να αναζητήσετε ένα παχυντικό σνακ μεταξύ των γευμάτων σας. Σε κάθε περίπτωση, επειδή πρόκειται για μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, περιοριστείτε σε μισό αβοκάντο.

-Ζυμαρικά

Όσον αφορά στο αδυνάτισμα, οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί. Στην πραγματικότητα όμως αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, αρκεί να επιλέγετε τους σύνθετους υδατάνθρακες που εντοπίζονται στα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Ο οργανισμός σας χωνεύει πιο γρήγορα το λευκό ψωμί και τα λευκά ζυμαρικά, ενώ για τα αντίστοιχα προϊόντας ολικής άλεσης χρειάζεται περισσότερο χρόνο, με αποτέλεσμα να μένετε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Αν πάλι δεν είστε διατεθειμένοι να αποχωριστείτε τα λευκά ζυμαρικά, καλό είναι να τα συνοδεύετε με πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ώστε να περιορίσετε την γρήγορη αύξηση του σακχάρου που προκαλούν οι υδατάνθρακες.