Δύο επίκαιρες ερωτήσεις στην κ. Παγώνα Δ. Λάγιου, Παθολόγο, Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόσεδρη Καθηγήτρια Επιδημιολογίας Παν/μίου Harvard ΗΠΑ για τον εμβολιασμό που θα ξεκινήσει και τις γιορτές.

Πώς μας προτείνετε να περάσουμε τις γιορτές; Μακριά από τους συγγενείς και τους φίλους μας;

Στις γιορτές θέλουμε όλοι να χαλαρώσουμε, να δούμε τους δικούς μας ανθρώπους και να περάσουμε καλά, είναι φυσιολογικό. Εφέτος, όμως, οι συνθήκες είναι ειδικές και αυτό δεν μπορεί να γίνει. Χρειάζεται προσοχή. Δυστυχώς ο ιός δεν σέβεται αργίες και γιορτές. Η παραίνεσή μου είναι να περάσουμε τα Χριστούγεννα όσο πιο «κλειστά» γίνεται με την οικογένειά μας, στην «κυψέλη» μας.

Προσωπικά έτσι θα περάσω τις γιορτές, στενά οικογενειακά και εντός της «κυψέλης» μου εφέτος. Αυτό που με φοβίζει είναι η μοναξιά της αρρώστιας αυτής. Δεν θα ήθελα ποτέ να νοσήσει δικός μου άνθρωπος και να μην μπορώ να είμαι κοντά του, ούτε θα ήθελα να βρεθώ η ιδία μόνη μου αν νοσήσω. Φανταστείτε το αίσθημα ενός τεράσιου βάρους στο στήθος που δεν σας αφήνει να πάρετε ανάσα και παράλληλα να είστε χωρίς έναν δικό σας άνθρωπο – είναι πολύ δύσκολο. Ας είμαστε όσο πιο προσεκτικοί γίνεται τα φετινά Χριστούγεννα, ώστε να βρεθούμε με όλους όσους θα θέλαμε να έχουμε κοντά μας του χρόνου τα Χριστούγεννα.

Πότε θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα;

Αμέσως μετά την έγκριση του εμβολίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων προγραμματίζεται η έναρξη των εμβολιασμών, ενδεχομένως και από το τέλος Δεκεμβρίου. Έχουν ήδη οργανωθεί εμβολιαστικά κέντρα, τα οποία βρίσκονται όχι μόνο σε νοσοκομεία αλλά και σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το εμβόλιο θα γίνει κατά προτεραιότητα στο υγειονομικό προσωπικό, τους ηλικιωμένους και όσους ζουν σε κλειστές δομές, καθώς και σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα που είναι υψηλού κινδύνου για νόσηση με COVID-19. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει σταδιακά ο γενικός πληθυσμός.