Από την αρχή της πανδημίας της Covid-19, υπάρχουν αναφορές στην επίσημη βιβλιογραφία για πιθανή απώλεια ακοής, συνέπεια της αναπνευστικής λοίμωξης που προκαλεί ο νέος κοροναϊός. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU), σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Galilee, μας φέρνει ενθαρρυντικά νέα μιας και.. αναφέρει ότι δεν υπάρχει ένδειξη βλάβης στο ακουστικό σύστημα, τουλάχιστον μέχρι στιγμής.

Είναι πιθανή η προσωρινή βλάβη στο ακουστικό σύστημα;

Είναι πλέον σαφές ότι η covid-19 έχει ορισμένες μακροπρόθεσμες συνέπειες, όπως η απώλεια της γεύσης και της όσφρησης» εξηγεί η Δρ. Karen Avraham. «Ωστόσο, το ζήτημα της απώλειας της ακοής εγείρει πολλά ερωτηματικά.

Το ερώτημα είναι εάν μια τέτοια απώλεια ακοής προκαλείται από βλάβη στο ακουστικό σύστημα ή αν είναι ένα προσωρινό σύμπτωμα που προκαλείται από υγρά που φράζουν το μεσαίο αυτί, όπως συμβαίνει συχνά με κοινό κρυολόγημα» επισημαίνει.

«Η μελέτη μας διερεύνησε εάν η covid-19 μπορεί να προκαλέσει μόνιμη νευρική ή αισθητηριακή βλάβη στο σύστημα ακοής. Δεν βρήκαμε στοιχεία για τέτοιες βλάβες» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συν-συγγραφέας της μελέτης Δρ. Amiel Dror. «Υπολογίσαμε τα ηλεκτρικά δεδομένα από το εγκεφαλικό στέλεχος για να ελέγξουμε ολόκληρη τη διαδρομή των ηχητικών κυμάτων μέσω του αυτιού μέχρι να ληφθούν τελικά ηλεκτρικά κύματα στον εγκέφαλο.

Εξετάσαμε επίσης τη δραστηριότητα των κυττάρων του εσωτερικού αυτιού που εντείνουν και συντονίζουν τον ήχο. Δεν βρήκαμε διαφορά μεταξύ των ατόμων που βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό και των ατόμων που δεν είχαν μολυνθεί» επισημαίνει ο ίδιος.

Αντικειμενικές μελέτες κι όχι βιαστικά συμπεράσματα

«Είναι πολύ σημαντικό να βασίζουμε τις γνώσεις μας για τον ιό σε αντικειμενικές μελέτες και να αποφεύγουμε τα βιαστικά συμπεράσματα» υπογραμμίζει ο Δρ. Amiel Dror.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να αποδίδονται πολλές επιπτώσεις και συμπτώματα στον κοροναϊό, συχνά όμως οι πληροφορίες είναι αβάσιμες και οδηγούν σε ένα αδικαιολόγητο άγχος, καθώς κι άσκοπη πίεση στο σύστημα υγείας» εξηγεί.

«Έχοντας ως αφετηρία αυτήν την μελέτη, προτείνουμε ότι ο νέος κοροναϊός δεν προκαλεί εκτεταμένες νευρολογικές βλάβες αλλά εστιάζονται σε συγκεκριμένα σημεία και κυρίως στην αίσθηση της όσφρησης. Επιπλέον το πρόβλημα ακοής είναι ως επί το πλείστον παροδικό και μπορεί να οφείλεται στην συσσώρευση υγρού στο μεσαίο αυτί, όπως εξάλλου συμβαίνει και με το κοινό κρυολόγημα. Ως εκ τούτου είναι πιθανό να περάσει μόλις τελειώσεις η οξεία φάση της νόσου» καταλήγουν οι ερευνητές.