Τα φετινά Χριστούγεννα μας βρίσκουν κάπως διαφορετικά, αν όχι μόνους τουλάχιστον αποστασιοποιημένους, αφού τα μέτρα για τον περιορισμό των μετακινήσεων είναι σε ισχύ, με στόχο τον περιορισμό της πανδημίας στην χώρα.

Η μάσκα σώζει και στις γιορτές

Ακόμα και αν τελικά δούμε μερικά από τα αγαπημένα μας πρόσωπα είναι ιδιαίτερα σημαντικό να το κάνουμε σε καλά αεριζόμενους χώρους και αν είναι δυνατόν φορώντας τις μάσκες μας. Μέχρι στιγμής, η επιστημονική κοινότητα είχε διαπιστώσει ότι το κύριο όφελος της χρήσης της, είτε χειρουργικής είτε πολλαπλών χρήσεων, περιελάμβανε την προστασία των ανθρώπων γύρω μας.

Ωστόσο, νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η μάσκα παρέχει μια μορφή προστασίας και για εκείνον που την φορά, καθώς μειώνεται η ποσότητα του ιού που μπορεί να εισχωρήσει σε ένα άτομο, οδηγώντας πιθανότατα σε λιγότερο σοβαρή ασθένεια στην περίπτωση μόλυνσης.

Ο Δρ. Robert F. Garry υποστηρίζει ότι η ποσότητα του ιού που θα εισέλθει στον οργανισμό, μπορεί να καθορίσει την σοβαρότητα των συμπτωμάτων. Έτσι φορώντας μάσκα, δημιουργείται ένα φυσικός φραγμός – «εμπόδιο» στα μολυσμένα αερολύματα.

Κομβικής σημασίας για το ασυμπτωματικό – προσυμπτωματικό στάδιο

Η μετάδοση του κορανοϊού πιστεύεται ότι συμβαίνει μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον ιό μιλούν, φτερνίζονται ή βήχουν, σύμφωνα με την Δρ. MeiLan Han, καθηγήτρια Ιατρικής στο τμήμα της πνευμονικής και της εντατικής θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στις περισσότερες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Covid-19, οι ασθενείς δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, όπως είναι ο βήχας, ο πυρετός και η δύσπνοια, για περίπου έξι μέρες μετά την μόλυνση. Κατά τη διάρκεια αυτής της χρονικής περιόδου, οι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα μολυσματικοί και αγνοώντας ότι φέρουν τον ιό, οδηγούν στην ακούσια εξάπλωσή του.

Αυτή η περίοδος των κατά μέσο όρο έξι ημερών κατά την οποία οι άνθρωποι είναι προ-συμπτωματικοί αλλά μολυσματικοί, καθιστούν την χρήση της κομβικής σημασίας και εξαιρετικά σημαντικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης.

«Κρας τεστ» υλικών

«Το προληπτικό όφελος της κάλυψης προέρχεται από το συνδυασμό του ελέγχου των αερολυμάτων του ατόμου που την φορά και την προσωπική προστασία από τους γύρω μας» επισημαίνει το CDC.

«Οι υφασμάτινες μάσκες όχι μόνο εμποδίζουν αποτελεσματικά τα περισσότερα μεγάλα σταγονίδια, αλλά μπορούν επίσης να εμποδίσουν την εκπνοή λεπτών σταγονιδίων και σωματιδίων, δηλαδή των αερολυμάτων» υπογραμμίζει.

«Σε πειράματα ρεαλιστικών συνθηκών έχει διαπιστωθεί ότι η μάσκα εμποδίζει σε ποσοστό 80%», με τις υφασμάτινες μάσκες να θεωρούνται, σύμφωνα με τους ερευνητές, ισοδύναμες με τις χειρουργικές αναφορικά με την προστασία των γύρω μας.