Αν και παραδοσιακά οι γιορτές αποτελούν μια… επικίνδυνη περίοδο για τη σιλουέτα μας, φέτος τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα, αφού η καραντίνα σε συνδυασμό με τις γιορτές μπορούν πολύ εύκολα να οδηγήσουν σε αύξηση του βάρους μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να στερηθείτε τις αγαπημένες σας λιχουδιές προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σταθερό. Μπορείτε να απολαύσετε τις εοραστικές ημέρες που απομένουν χωρίς να τρομάξετε την επόμενη φορά που θα ανεβείτε στη ζυγαριά. Ας δούμε λοιπόν τι πρέπει να προσέξετε.

*Λιγότερα γλυκά

Οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα έχουν την τιμητική τους αυτήν την εποχή και αν δεν θέλετε να δείτε το βάρος σας να αυξάνεται, θα πρέπει να καταναλώνετε γλυκά με μέτρο. Σκεφτείτε ότι ένας κουραμπιές μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 240 θερμίδες, ενώ ένα μελομακάρονο μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 190 θερμίδες.

*Συχνά και μικρά γεύματα

Πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τον αριθμό των θερμίδων που προσλαμβάνουν, αποφασίζουν να παραλείψουν γεύματα. Κι ενώ κάτι τέτοιο μπορεί να σας ακούγεται λογικό κι αποτελεσματικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για μια τελείως λάθος επιλογή, αφού έτσι θα καταλήξετε να πέφτετε… με τα μούτρα στο φαγητό και τελικά να παίρνετε περισσότερες θερμίδες. Επομένως, μην παραλείπετε το πρωινό σας και φροντίστε να έχετε υγιεινά σνακ καθ΄όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφύγετε την υπερκατανάλωση τροφής.

*Η σαλάτα σε πρώτο πλάνο

Οι ειδικοί τονίζουν ότι σε κάθε γεύμα πρέπει να γεμίζουμε το μισό μας πιάτο με σαλάτα. Ουσιαστικά αυτή είναι μια διατροφική αρχή που θα σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, είτε ο στόχος σας είναι να χάσετε βάρος είτε να έχετε μια πιο υγιεινή διατροφή. Καταναλώνοντας λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, θα χορτάσετε πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να φάτε λιγότερο, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με βιταμίνες. Tip: Για να κάνετε τη σαλάτα σας πιο θρεπτική και εορταστική, προσθέστε σε αυτή κομμάτια πορτοκαλιού, πράσινου μήλου ή ρόδι.

*Αλκοόλ με μέτρο

Ακόμη και αν δεν είστε λάτρεις του αλκοόλ, την περίοδο των γιορτών σίγουρα θα πιείτε ένα ποτηράκι παραπάνω από ό,τι συνηθίζετε. Ωστόσο, με 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, το αλκοόλ μπορεί εύκολα να αυξήσει το βάρος σας. Επίσης, το αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και κατ’ επέκταση σε αυξημένη πείνα, πράγμα το οποίο σίγουρα δεν θέλετε. Φροντίστε, λοιπόν, να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ σε καθημερινή βάση και να περιορίσετε την ποσότητα που καταναλώνετε συνολικά. Το κρασί είναι η καλύτερη επιλογή από άποψη θερμίδων, αλλά και πάλι, καλό θα είναι να μην ξεπεράσετε τα δύο ποτήρια. Μείνετε μακριά από τα κοκτέιλ, τα οποία αποτελούν «θερμιδικές βόμβες», καθώς και τα πιο «σκληρά» ποτά (π.χ. ουίσκι, βότκα, κρεμώδη λικέρ) που θα σας επιβαρύνουν με πολλές «κενές θερμίδες».

*Γυμναστική στο σπίτι

Η σωματική άσκηση είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κάψετε θερμίδες και κατ’ επέκταση να κρατήσετε το βάρος σας σταθερό. Ακόμη και τις ημέρες των γιορτών λοιπόν φροντίστε να σηκώνεστε από τον καναπέ και να κάνετε γυμναστική. Άλλωστε, δεν χρειάζεται να γυμνάζεστε με τις ώρες, μόλις 20 λεπτά σωματικής άσκησης σε καθημερινή βάση αρκούν!