Ο συνδυασμός του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V  και του εμβολίου της βρετανο-σουηδικής AstraZeneca θα εγγυάται προστασία από την Covid-19 για δύο χρόνια, υποστήριξε τη Δευτέρα ο Αλεξάντρ Γκίντσμπουργκ, διευθυντής του επιστημονικού Κέντρου Γκαμαλέγια που ανέπτυξε το ρωσικό εμβόλιο.

«Τα κύτταρα μνήμης με την χρήση ενός τέτοιου υβριδικού εμβολίου, αποτελούμενου από δύο συστατικά, θα διαμορφώνονται πολύ καλύτερα. Και το εμβόλιο προφανώς θα προστατεύει τον εμβολιαζόμενο όχι για 3-4 μήνες, αλλά τουλάχιστον για δύο χρόνια» δήλωσε ο Γκίντσμπουργκ σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο Ρωσία-24.

Η AstraZeneca είχε νωρίτερα υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το Κέντρο Γκαμαλέγια για τον συνδυασμό των εμβολίων.

Η συνεργασία αποφασίστηκε μετά τη διαπίστωση ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πιο αποτελεσματικό όταν χορηγείται πρώτα σε μικρή δόση και μετά σε μεγαλύτερη.

Πιθανώς αυτό συμβαίνει επειδή μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης οι εθελοντές της AstraZeneca ανέπτυξαν αντισώματα όχι μόνο εναντίον του κοροναϊού αλλά στον ακίνδυνο ιό που περιέχει το εμβόλιο.

Το πρόβλημα θα μπορούσε θεωρητικά να παρακαμφθεί με τη χρήση διαφορετικού ιού στη δεύτερη δόση, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Sputnik-V.