Οι πρωινές μας συνήθειες είναι αυτές που θέτουν τους ρυθμούς στους οποίους θα κινηθεί η υπόλοιπη ημέρα και καθορίζουν τη διάθεσή μας. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχουμε μια πρωινή ρουτίνα που μας γεμίζει ενέργεια και ευεξία.

Τα βήματα για να ξυπνάμε με περισσότερη ενέργεια

Βήμα 1ο – Ρυθμίζουμε το ξυπνητήρι μία ώρα νωρίτερα

Όταν ξυπνάμε 1 ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο, είμαστε σε θέση να ξεκινάμε την ημέρα μας με πιο χαλαρούς ρυθμούς και κατ’ επέκταση να οργανωνόμαστε καλύτερα. Η αλλαγή αυτή συνεπάγεται βέβαια να πέφτουμε για ύπνο 1 ώρα νωρίτερα ώστε να μη στερούμαστε την ξεκούρασή μας. Στη αρχή μπορεί να δυσκολευτούμε (ειδικά αν στην καραντίνα ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι), αν επιμείνουμε όμως σε αυτή τη μικρή αλλαγή στο πρόγραμμά μας, σύντομα θα συνηθίσουμε.

Βήμα 2ο – Ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα ποτήρι νερό

Μετά από 8 ώρες ύπνου, ο οργανισμός μας είναι αφυδατωμένος. Το νερό έχει την ιδιότητα να ενυδατώνει, καθώς και να απομακρύνει τα… απόβλητα του οργανισμού μέσω της διούρησης. Δεν παραλείπουμε, λοιπόν, να ξεκινάμε την ημέρα μας με ένα μεγάλο ποτήρι νερό, προτού περάσουμε στον καφέ.

Βήμα 3ο – Ανοίγουμε τα παράθυρα

Πέρα από ζωογόνος, ο ήλιος είναι επιπλέον ευεργετικός για την ψυχολογία, αφού αυξάνει την έκκριση ενδορφινών. Μάλιστα, το φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας κρατάει τον κιρκάδιο ρυθμό μας σε ισορροπία. Αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη ενέργεια το πρωί και καλύτερη ποιότητα ύπνου το βράδυ. Ανοίγουμε, λοιπόν, τα παντζούρια μόλις ξυπνήσουμε, έτσι ώστε να συντονίσουμε το βιολογικό μας ρολόι και να μπει φρέσκος αέρας στο σπίτι.

Βήμα 4ο – Στρώνουμε το κρεβάτι μας

Σίγουρα, το στρώσιμο του κρεβατιού τεχνικά είναι αγγαρεία, αλλά μπορεί επίσης να λειτουργήσει ως ένα απλός τρόπος να νιώσουμε όμορφα. Το στρωμένο κρεβάτι θα κάνει αυτόματα τον χώρο μας να δείχνει πιο τακτοποιημένος, προωθεί μια καλή ρουτίνα ύπνου (ποιος δεν θέλει να επιστρέφει σε ένα περιποιημένο κρεβάτι στο τέλος της ημέρας;) και θα μας δώσει μια μικρή αίσθηση επιτυχίας.

Βήμα 50 – Γυμναζόμαστε

Η πρωινή γυμναστική προάγει την έκκριση ενδορφινών, των ορμονών που δημιουργούν το αίσθημα της ευεξίας και εξουδετερώνουν τα υψηλά επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία προκαλεί νευρικότητα και στρες. Έτσι, μας χαρίζει ενέργεια που διαρκεί όλη την ημέρα, ενώ παράλληλα μας προσφέρει το απαραίτητο stretching μετά τον ύπνο. Αφιερώνοντας μερικά λεπτά για να κάνουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή βγάζοντας τον σκύλο μας μια βόλτα στο πάρκο, θα νιώσουμε άμεσα ευφορία.

Βήμα 6ο – Τρώμε ένα θρεπτικό πρωινό

Παραλείποντας το πρωινό γεύμα ξεκινάτε την ημέρα μας χωρίς «καύσιμα» και την απαραίτητη ενέργεια, ενώ είναι πιθανό να καταλήξουμε να τρώμε περισσότερο κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας. Τροφοδοτούμε λοιπόν τον οργανισμό μας με τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται, μέσω ενός υγιεινού και απολαυστικού πρωινού. Φροντίζουμε το πρωινό μας να περιλαμβάνει πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, ώστε να μας κρατήσει για περισσότερη ώρα χορτάτους.