Το στρες είναι η φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού μας στις διάφορες προκλήσεις που εμφανίζονται. Η λέξη στρες προέρχεται από τη λατινική λέξη stringere, που σημαίνει «σφίγγω». Στρες, λοιπόν, σημαίνει σφίξιμο, ένταση.

Το στρες μπορεί να λειτουργεί σαν ένα καλό κίνητρο για να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις σας και να πετύχετε τους στόχους σας, όταν όμως φτάνει σε σημείο να μειώνει τη λειτουργικότητά σας και να δυσκολεύει την καθημερινότητά σας, καλό θα ήταν να αναζητήσετε τη βοήθεια ενός διαπιστευμένου ψυχοθεραπευτή.

Είναι άλλωστε γνωστό ότι το άγχος και οι στρεσογόνοι παράγοντες επηρεάζουν άμεσα την υγεία μας. Από την καρδιά μέχρι τον εγκέφαλό σας και το ανοσοποιητικό σας σύστημα, το έντονο στρες μπορεί να επιβαρύνει το σώμα σας, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μόνιμα. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βρείτε υγιείς τρόπους να το διαχειρίζεστε.

Απλοί τρόποι να ανακουφιστείτε από το στρες

*Φτιάξτε μια λίστα ευγνωμοσύνης

Μπορεί να σας φαίνεται ακατόρθωτο το να νιώσετε ευγνωμοσύνη όταν παράλληλα είστε στρεσαρισμένοι, ωστόσο όταν φέρνετε στο μυαλό σας όσα σας δίνουν χαρά μπορείτε να βελτιώσετε άμεσα τη διάθεσή σας. Δοκιμάστε λοιπόν να ξεκινήσετε ένα καθημερινό ημερολόγιο όπου θα καταγράφετε όλα όσα σας κάνουν να αισθάνεστε ευγνώμονες.

*Εστιάστε στην ξεκούρασή σας

Ένας καλός ύπνος είναι το κλειδί για την αποβολή του στρες. Αντιθέτως, οι αϋπνίες οδηγούν σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Αν η υπερένταση σας κρατάει ξύπνιους, υιοθετήστε μια ρουτίνα που ευνοεί τον ύπνο, για παράδειγμα κάντε ένα χαλαρωτικό ντους, αποφύγετε τις οθόνες και διαβάστε ένα βιβλίο.

*Πιείτε νερό αντί για καφέ

Μπορεί να πίνετε περισσότερο καφέ προκειμένου να «ανεβάσετε» τα επίπεδα ενέργειάς σας, αλλά αυτή δεν είναι μια έξυπνη επιλογή, αφού η καφεΐνη είναι ένας από τους πιο γνωστούς παράγοντες άγχους. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε και τα καφεϊνούχα αναψυκτικά. Δοκιμάστε να αντικαταστήσετε τον καφέ με νερό, πράσινο τσάι και φρέσκο ​​χυμό για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε βιταμίνες και να μείνετε ενυδατωμένοι.

*Βγείτε για περπάτημα

Σχετική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα διαπίστωσε ότι τα άτομα που συχνάζουν καθημερινά στα αστικά πάρκα για 20 λεπτά κατά μέσο όρο ανέφεραν σημαντική αύξηση στην ικανοποίηση τους από τη ζωή μετά τη βόλτα τους. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση αυτή συνδέεται άμεσα με τη μείωση των επιπέδων άγχους που προσφέρει η επαφή με τη φύση.

*Ακούστε μουσική

Η καρδιά είναι το πιο ευάλωτο ανθρώπινο όργανο στο άγχος και η μουσική -ιδιαίτερα η όπερα- φαίνεται να την ηρεμεί, αφού μειώνει τους παλμούς της, ελαττώνει την πίεση του αίματος και εξασφαλίζει την πιο ομαλή ροή του.