Τα τελευταία χρόνια οι υδατάνθρακες έχουν δαιμονοποιηθεί και συχνά παρουσιάζονται ως ο «κακός» στον χώρο της διατροφής. Οι σημερινές διατροφικές τάσεις, ιδίως η δίαιτα keto, έχουν οδηγήσει σε σκεπτικισμό σχετικά με τους υδατάνθρακες, από αυτούς που περιέχονται στο ψωμί έως τις μπανάνες. Ωστόσο, στην πραγματικότητα οι υδατάνθρακες είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά, που χρειάζεστε στην καθημερινή διατροφή σας προκειμένου να εξασφαλίσετε την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού σας.

Αν λοιπόν έχετε περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων, πιθανότατα θα παρατηρήσετε ένα από τα παρακάτω σημάδια.

Τα σημάδια ότι δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες

*Νιώθετε εξαντλημένοι

Το πρώτο (και ίσως το πιο προφανές) σημάδι είναι ότι αισθάνεστε σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι. Εκτός από το αίσθημα νωχελικότητας και ακόμη και νύστας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης πονοκεφάλους και δυσκολία συγκέντρωσης όταν περιορίζουν σημαντικά την κατανάλωση υδατανθράκων.

*Είστε κακοδιάθετοι

Μαζί με τη δυσκολία συγκέντρωσης, μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε αλλαγές στη διάθεση, ιδιαίτερα ευερεθιστότητα. Πέρα από κύρια πηγή καυσίμου του εγκεφάλου, οι υδατάνθρακες αυξάνουν επίσης την παραγωγή σεροτονίνης, της ορμόνης που βοηθά στην εξισορρόπηση της διάθεσής μας και συνδέεται συχνά με μια αίσθηση ευτυχίας και ευεξίας.

*Χάνετε βάρος

Οι υδατάνθρακες συγκρατούν νερό στο σώμα. Έτσι, όταν σταματήσετε να τους καταναλώνετε αρχικά θα χάνετε νερό. Στη συνέχεια βέβαια θα είστε σε θέση να χάσετε λίπος, ωστόσο αυτή η απώλεια κιλών δεν μπορεί παρά να είναι προσωρινή, μιας και δε γίνεται να περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας χωρίς να τρώτε υδατάνθρακες.

*Δυσλειτουργεί το πεπτικό σας σύστημα

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών είναι 25 γραμμάρια. Και αυτό το σημαντικό θρεπτικό συστατικό βρίσκεται αποκλειστικά σε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καλής ποιότητας υδατάνθρακες έχει συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιοπάθειας, εγκεφαλικού, υψηλής αρτηριακής πίεσης, διαβήτη, παχυσαρκίας και παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Μάλιστα, ορισμένοι τύποι φυτικών ινών λειτουργούν επίσης ως πρεβιοτικά, ευνοώντας την ανάπτυξη των καλών βακτηρίων του εντέρου που ενισχύουν το ανοσοποιητικό, την αντιφλεγμονώδη δράση του οργανισμού και την πνευματική υγεία.

*Δεν έχετε ενέργεια για τις προπονήσεις σας

Ενώ η περιορισμένη πρόσληψη υδατανθράκων μπορεί να μην είναι τόσο προβληματική για προπονήσεις χαμηλότερης έντασης (όπως η γιόγκα) που το σώμα σας μπορεί να χρησιμοποιήσει καλύτερα οξυγόνο και λίπος για ενέργεια, μπορεί σχεδόν να καταστρέψει τις επιδόσεις σας στις προπονήσεις υψηλότερης έντασης (όπως το CrossFit). Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση υψηλότερης έντασης βασίζεται στη γλυκόζη από τους υδατάνθρακες για καύσιμα, καθώς ο οργανισμός σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ενέργεια αρκετά γρήγορα χρησιμοποιώντας μόνο οξυγόνο ή λίπος.

*Αντιμετωπίζετε κακοσμία στόματος

Κι όμως, η έλλειψη υδατανθράκων μπορεί να κάνει την αναπνοή σας να μυρίζει άσχημα. Όταν βγάζετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας, το σώμα σας αρχίζει να καίει λίπος για ενέργεια, μια διαδικασία που ονομάζεται κέτωση. Όταν, λοιπόν, ο οργανισμός σας βρίσκεται σε κατάσταση κέτωσης, οι χημικές ενώσεις κετόνες, απελευθερώνονται από το στόμα, προκαλώντας κακοσμία.

Τι μπορείτε να κάνετε

Παρακολουθήστε τα γεύματά σας για λίγες ημέρες ώστε να βεβαιωθείτε ότι το 45–65% των θερμίδων σας προέρχονται από υδατάνθρακες. Εναλλακτικά, βεβαιωθείτε ότι το 1/4 του πιάτου σας σε κάθε γεύμα αποτελείται από καλής ποιότητας υδατάνθρακες, όπως δημητριακά ολικής άλεσης (βρώμη ή καστανό ρύζι), όσπρια (φασόλια ή φακές), φρούτα (μύρτιλα ή μήλα) ή αμυλούχα λαχανικά (πατάτες). Φυσικά, μπορείτε πάντα να ζητήσετε καθοδήγηση από έναν διαπιστευμένο διατροφολόγο.

Ακολουθήστε το στο Google News