Το καφέ λίπος έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ερευνητές «μαγικός ιστός» και όχι αδίκως.. αφού σε αντίθεση με το λευκό, το οποίο αποθηκεύει θερμίδες, το καστανό λίπος καίει ενέργεια, με την επιστημονική κοινότητα να εναποθέτει τις ελπίδες της σε αυτό για πιθανές μελλοντικές θεραπείες της παχυσαρκίας.

Καφέ λίπος «προστάτης» της υγείας

Ωστόσο, έχει παραμείνει ασαφές για μεγάλο χρονικό διάστημα, εάν τα άτομα με άφθονο καφέ λίπος απολαμβάνουν πραγματικά καλύτερη υγεία.

Τώρα, μια νέα μελέτη στο Nature Medicine προσφέρει ισχυρές ενδείξεις για τα πιθανά του οφέλη: ανάμεσα σε περισσότερους από 52.000 συμμετεχόντων, όσοι είχαν ανιχνεύσιμο καφέ λίπος ήταν λιγότερο πιθανό από τους συνομηλίκους τους να υποφέρουν από καρδιακές και μεταβολικές παθήσεις, που μπορεί να κυμαίνονται από διαβήτη τύπου 2 έως και στεφανιαία νόσο.

Η μελέτη, μακράν η μεγαλύτερη του είδους της στον άνθρωπο, επιβεβαιώνει και επεκτείνει τα οφέλη του καφέ λίπους για την υγεία, επιβεβαιώνοντας ευρήματα παρελθοντικών μελετών.

«Για πρώτη φορά αποκαλύπτεται μια σύνδεση ανάμεσα στο κάφέ λίπος και τον χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων παθήσεων» επισημαίνει ο Δρ. ο Paul Cohen, επίκουρος καθηγητής και παθολόγος στο παθολόγος στο The Rockefeller University Hospital.

«Θωρακίζει» την καρδιά

Αν και το καφέ λίπος έχει μελετηθεί εδώ και δεκαετίες σε νεογέννητα και ζώα, μόνο το 2009 οι επιστήμονες κατάφεραν να εκτιμήσουν ότι μπορεί επίσης να βρεθεί σε ορισμένους ενήλικες, συνήθως γύρω από το λαιμό και τους ώμους.

Έκτοτε, οι ερευνητές προσπαθούν να μελετήσουν τα αόριστα αυτά λιποκύτταρα, τα οποία διαθέτουν τη δύναμη να καίνε θερμίδες για να παράγουν θερμότητα σε κρύες συνθήκες.

Σε συνεργασία με τον Heiko Schoder και τον Andreas Wibmer στο Memorial Sloan Kettering, οι ερευνητές εξέτασαν 130.000 σαρώσεις PET από περισσότερους από 52.000 ασθενείς και διαπίστωσαν την παρουσία καφέ λίπους σχεδόν στο 10% των ατόμων.

Αρκετές κοινές και χρόνιες ασθένειες ήταν λιγότερο διαδεδομένες σε άτομα με ανιχνεύσιμο καφέ λίπος. Για παράδειγμα, μόνο το 4,6 τοις εκατό είχε διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με το 9,5 τοις εκατό των ατόμων που δεν είχαν ανιχνεύσιμο καφέ λίπος. Παρομοίως, το 18,9 τοις εκατό είχε αυξημένη χοληστερόλη, σε σύγκριση με το 22,2 τοις εκατό σε εκείνους χωρίς καφέ λίπος.

Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε τρεις ακόμη παθήσεις για τις οποίες τα άτομα με καφέ λίπος έχουν μικρότερο κίνδυνο: υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο.

Πώς επιδρά στην παχυσαρκία;

Ένα άλλο εντυπωσιακό εύρημα ήταν ότι το καφέ λίπος μπορεί να μετριάσει τις αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκία στην υγεία.

Γενικά, τα άτομα με παχυσαρκία έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων. Ωστόσο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μεταξύ των παχύσαρκων ατόμων που έχουν καφέ λίπος, ο επιπολασμός αυτών των παθήσεων ήταν παρόμοιος με αυτόν των μη παχύσαρκων ατόμων.

«Φαίνεται σχεδόν ότι προστατεύονται από τις επιβλαβείς επιδράσεις του λευκού λίπους» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δρ. Paul Cohen.