Παρά τις αρχικές προτροπές των ειδικών και στην συνέχεια το μέτρο για την χρήση μάσκας τόσο σε κλειστούς όσο και σε ανοιχτούς χώρους, δεν είναι λίγοι εκείνοι που αρνούνται να φορέσουν μάσκες, προκειμένου να προστατέψουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους.

Αν και η μάσκα «σώζει»..

Αν και η επιστημονική κοινότητα κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας δεν γνώριζε τις επιδράσεις της χρήσης μάσκας, πλέον η εικόνα είναι ξεκάθαρη: η χρήση μάσκας, είτε χειρουργικής είτε υφασμάτινης, συμβάλλει καθοριστικά στην μείωση της εξάπλωσης του ιού.

Εάν τηρείτε πιστά τα μέτρα προστασίας είναι φυσικό να αισθανθείτε φόβο, θυμό ή ακόμα και οργή αν δείτε ότι κάποιος δίπλα σας δεν φορά μάσκα, αναφέρει η Δρ. Gayani DeSilva, ψυχίατρος. «Όταν κάποιος πιστεύει ότι η ασφάλειά τους θα βελτιωθεί σημαντικά φορώντας μάσκες και κάποιος δεν συμμορφωθεί, μπορεί να προκληθεί φόβος, που οδηγεί σε δυσαρέσκεια ή θυμό» εξηγεί.

.. πολλοί την αρνούνται αλλά γιατί;

Οι βασικότεροι λόγοι που μπορεί κανείς να αρνείται να φορέσει την μάσκα του, σύμφωνα με τους ειδικούς, περιλαμβάνουν:

*Το κίνητρο της άρνησης

Η βαθύτερη άρνηση μπορεί να αποτελεί ταυτόχρονα την ρίζα της μη αποδοχής του μέτρου της μάσκας αλλά κι έναν ισχυρό αμυντικό μηχανισμό. «Η άρνηση πυροδοτείται αυτόματα όταν κάποιος δεν μπορεί να διαχειριστεί την κρισιμότητα ή την σοβαρότητα μιας κατάστασης« εξηγεί η Δρ. Gayani DeSilva.

«Η κρίση της covid-19 είναι τραυματική και πολλές ψυχολογικές άμυνες θα προκύψουν, προκειμένου να καταφέρουν τα άτομα να την αντιμετωπίσουν. Η άρνηση οδηγεί σε αποφυγή και στη συνέχεια οδηγεί στο να μην ακούσουμε τα γεγονότα, κάτι που με τη σειρά του οδηγεί στο να μην ακολουθήσουμε ασφαλή μέτρα για να αποτρέψουμε αυτό που φοβόμαστε» εξηγεί.

«Είναι ένας φαύλος, μη βοηθητικός κύκλος, που τελικά συμβάλλει στο πρόβλημα» επισημαίνει. Η άρνηση, τονίζει «τρέφει» και «τρέφεται» από θεωρίες συνωμοσίας και άλλες ιδέες για την πανδημία, που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα.

*Η βαθύτερη ανάγκη για έλεγχο

Παρόλο που η κρίση δεν έχει τελειώσει, πολλοί είναι εκείνοι που απλώς θέλουν να προχωρήσουν και να πάρουν και πάλι τον έλεγχο της καθημερινότητάς τους στα χέρια τους.

«Μερικοί επιλέγουν να επαναστατήσουν ενάντια σε ό, τι τους εξαναγκάστηκε τους τελευταίους μήνες – συμπεριλαμβανομένης της μάσκας. Η μάσκα έχει γίνει το σύμβολο του COVID-19, οπότε είναι λογικό ότι μερικοί άνθρωποι την απορρίπτουν» εξηγεί η Δρ. Gayani DeSilva.

*Το αίσθημα του ελιτισμού

«Νομίζω ότι ορισμένοι άνθρωποι έχουν μια αίσθηση ελιτισμού, ναρκισσιστικών χαρακτηριστικών και για αυτό μπορεί να θεωρούν ότι το μέτρο της μάσκας δεν σχετίζεται άμεσα με τους ίδιους. Ωστόσο, η αυστηρή κριτική δεν βοηθά, μιας και αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αμυντικούς μηχανισμούς» επισημαίνει.