Αν και το δεύτερο lockdown είναι γεγονός, ορισμένοι άνθρωποι αψηφούν τους ειδικούς και δεν ακολουθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, επιτρέποντας την εξάπλωση του κοροναϊού. Τέτοια παραδείγματα μπορούμε να δούμε συνήθως σε κοινόχρηστους χώρους, όπου η μάσκα βρίσκεται χαλαρή στο πιγούνι ή στην «καλύτερη» καλύπτει το στόμα αλλά όχι την μύτη.

Πιο σπάνια, η μάσκα «φεύγει» εντελώς από το πρόσωπο και μετατρέπεται σε.. αξεσουάρ, καθώς είτε την κρατούν στο χέρι είτε την «φορούν» στον καρπό τους. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν έρχεστε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά;

Απειλητική η έλλειψη μάσκας

Αν τηρείτε όλα τα μέτρα προστασίας, είτε γιατί μεριμνάτε για την δική σας υγεία είτε για των ανθρώπων γύρω σας, είναι λογικό «να αισθανθείτε ότι απειλήστε όταν οι άνθρωποι γύρω σας δεν φορούν μάσκα» επισημαίνει η Δρ. Anna Van Meter, επίκουρη καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Συμπεριφορικής Επιστήμης στο Feinstein Institutes for Medical Research.

«Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι αρνητικών συναισθημάτων που μπορούν να προκύψουν από αυτές τις καταστάσεις και νομίζω ότι το συγκεκριμένο συναίσθημα γύρω από αυτό το είδος απειλής μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται αγχωμένοι. Μπορεί να πυροδοτήσει την αντίδραση πάλης ή φυγής» επισημαίνει.

«Σε αυτές τις καταστάσεις δημοσίως, είναι καλύτερο να μην προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την γενική συμπεριφορά ή τα πιστεύω των ατόμων που δεν φορούν μάσκα. Ειδικά στην περίπτωση που θα νιώσετε ότι απειλήστε ίσως θα ήταν καλύτερο απλώς να απομακρυνθείτε από το άτομο» υπογραμμίζει.

Η προσέγγιση της χρησιμότητας

Σύμφωνα με την Δρ. Anna Van Meter υπάρχει ένας τρόπος που θα μπορούσατε να προσεγγίσετε κάποιον χωρίς να κλιμακώσετε την ένταση, αποφεύγοντας την σύγκρουση, εάν τελικά δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, όπως μπορεί να συμβεί εάν δεν δουλεύετε από το σπίτι.

Για παράδειγμα, αν δείτε κάποιον να φοράει μάσκα κάτω από τη μύτη του, η Δρ. Anna Van Meter είπε ότι θα μπορούσατε πάντα να πλησιάζετε ευγενικά, χρησιμοποιώντας λόγια που εμπνέουν χρησιμότητα. Θα μπορούσατε δηλαδή, απλώς να τους ενημερώσετε ότι «η μάσκα τους έχει πέσει».

«Το να προσπαθείς να είσαι χρήσιμος ή να προσφέρεις μια πρόταση ευγενικά δεν δημιουργεί αρνητικό κλίμα αλλά ούτε και μια αντίδραση αντιπαράθεσης. Αντ’αυτού η θετική απάντηση του άλλου έρχεται σχεδόν αυθόρμητα κι επομένως είναι πολύ πιθανό απλώς να σηκώσει την μάσκα του, καλύπτοντας και την μύτη του» καταλήγει.