Αν προσπαθείτε να αδυνατίσετε, θα έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διαθέσιμες αμέτρητες δίαιτες που υπόσχονται εντυπωσιακά και άμεσα αποτελέσματα. Ωστόσο, προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε τα κιλά που θέλετε, καλό είναι να απευθυνθείτε σε έναν διαπιστευμένο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας προτείνει ένα διατροφικό πλάνο βάσει των προσωπικών σας αναγκών.

Πότε έχει αποτέλεσμα μια δίαιτα;

*Όταν δεν σας αφήνει νηστικούς

Όταν θέλετε να χάσετε βάρος, θα πρέπει να προσλαμβάνετε λιγότερες θερμίδες από όσες καίτε, προκειμένου να εξασφαλίσετε καθημερινό θερμιδικό έλλειμμα. Προκειμένου να το πετύχετε αυτό δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση να λιμοκτονήσετε. Ξεκινήστε βγάζοντας από τη διατροφή σας τα γλυκά, τα τηγανητά και το πρόχειρο φαγητό και αυξάνοντας παράλληλα τη σωματική σας δραστηριότητα.

*Όταν θέτει ρεαλιστικούς στόχους

Οι δίαιτες που υπόσχονται μια δραματική απώλεια κιλών μέσα σε λίγες ημέρες, συνήθως δεν είναι αποτελεσματικές, αλλά ακόμη κι αν είναι, σίγουρα δεν είναι υγιεινές. Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι είναι σημαντικό είναι διατηρήσετε την απώλεια βάρους, διαφορετικά θα έχετε ταλαιπωρηθεί χωρίς λόγο.

*Όταν προσφέρει στον οργανισμό όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Τα τελευταία χρόνια οι δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες έχουν γίνει ιδιαιτέρα διάσημες. Ωστόσο, πρέπει να έχετε κατά νου ότι οι δίαιτες που αποκλείουν ολόκληρες ομάδες τροφών, εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι ισορροπημένες, ενώ μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση της ενέργειάς σας ή να σας δημιουργήσουν διατροφικές ελλείψεις. Το κλειδί είναι να έχετε μια διατροφή που προσφέρει στον οργανισμό σας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, χωρίς να τον επιβαρύνει με περιττές θερμίδες.

*Όταν μπορείτε να τη διατηρήσετε μακροπρόθεσμα

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού διατροφικού προγράμματος είναι κάτι το οποίο πρέπει να εντάξετε μόνιμα στον τρόπο ζωής σας, όχι μια προσωρινή λύση. Για παράδειγμα, αν βγάλετε τους υδατάνθρακες από τη διατροφή σας μέχρι να αδυνατίσετε, στη συνέχεια κινδυνεύετε να πάρετε πίσω τα κιλά που χάσατε, αφού δεν γίνεται να περάσετε όλη σας τη ζωή χωρίς να τρώτε ψωμί ή ζυμαρικά. Όπως καταλαβαίνετε, μία ακραία, στερητική δίαιτα δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

*Όταν δεν θέτει την υγεία σας σε κίνδυνο

Επειδή η αδερφή σας ή η συνάδελφός σας κατάφερε να αδυνατίσει με μια συγκεκριμένη δίαιτα, δεν σημαίνει ότι είναι κατάλληλη και για εσάς. Ειδικά αν έχετε μια ιατρική πάθηση ή ιστορικό με διατροφικές διαταραχές, ποτέ μην ξεκινάτε δίαιτα χωρίς πρώτα να έχετε απευθυνθεί στον γιατρό και τον εξειδικευμένο διατροφολόγο σας.