Στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού για τις εγκύους και το κατά πόσο αυτό είναι ασφαλές αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη των εμβολιασμών στη χώρα, η ίδια επεσήμανε πως η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελούσε ανέκαθεν ζήτημα που αντιμετωπιζόταν με ιδιαίτερη ευαισθησία σε ό,τι αφορά τις έρευνες των εμβολίων.

Διαβεβαίωσε ότι το εμβόλιο κατά της COVID φαίνεται ότι είναι απίθανο να έχει οποιαδήποτε επιβάρυνση στην έγκυο ή το κύημα. Ωστόσο, επειδή οι κλινικές δοκιμές δεν περιλαμβάνουν δοκιμές σε εγκύους, συστήνεται να μην γίνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

Αν κάνει το εμβόλιο έγκυος

Στην περίπτωση που το εμβόλιο γίνει σε γυναίκα η οποία είναι έγκυος, σε καμία περίπτωση δεν συνιστάται διακοπή της κύησης. Αν έχει γίνει η πρώτη δόση, τότε η δεύτερη μπορεί να προγραμματιστεί μετά την κύηση.

«Και μία σύσταση η οποία αναθεωρήθηκε, είναι η σύσταση που γινόταν πριν λίγες ημέρες μόλις, ότι μετά τον εμβολιασμό για την Covid να μην προγραμματίζεται κύηση. Μετά από τον εμβολιασμό μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε διάστημα ο προγραμματισμός για μία εγκυμοσύνη» επεσήμανε η κ. Θεοδωρίδου.

Δύο περιπτώσεις που συνιστάται ο εμβολιασμός στις εγκύους

Αντίστοιχα, υπάρχουν δύο περιπτώσεις όπου το εμβόλιο κρίνεται αναγκαίο ακόμη και για μια έγκυο: όταν η έγκυος βρίσκεται σε μια συνεχή έκθεση στον ιό, όπως μια νοσοκόμα ή γιατρός, και όταν η έγκυος έχει υποκείμενο νόσημα.

«Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις πρέπει κανείς να ζυγίσει τον κίνδυνο από την ίδια τη λοίμωξη. Σε αυτή την περίπτωση η ζυγαριά θα κλίνει υπέρ του εμβολιασμού και της εγκύου» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

Επιπλέον, το εμβόλιο δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό των νέων μητέρων. «Δεν θα στερήσουμε λόγω του εμβολιασμού σε καμιά μητέρα να δώσει το πολύτιμο αγαθό, το μητρικό γάλα για το βρέφος της» είπε η πρόεδρος της επιτροπής.