Σίγουρα, η επιθυμία σας να χάσετε βάρος δεν είναι αρκετή για να δείτε διαφορά στο σώμα σας. Προκειμένου να καταφέρετε να αδυνατίσετε θα πρέπει να εξασφαλίζετε θερμιδικό έλλειμμα, δηλαδή να καίτε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνετε μέσω της διατροφής σας. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ένα ακραίο διατροφικό πρόγραμμα είναι η λύση στο αδυνάτισμα, ειδικά όταν θέλετε να εξασφαλίσετε αποτέλεσμα με διάρκεια. Το «κλειδί», λοιπόν, στην απώλεια βάρους είναι ο συνδυασμός της ισορροπημένης διατροφής με την τακτική γυμναστική. Αν παρά το γεγονός ότι τρώτε σωστά και γυμνάζεστε συχνά δεν έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, βεβαιωθείτε ότι δεν κάνετε κάποιο από τα παρακάτω συνηθισμένα λάθη.

Τα λάθη που σας απομακρύνουν από τον στόχο σας για αδυνάτισμα

*Εστιάζετε στον αριθμό των θερμίδων και όχι στην ποιότητά τους

Ο υπολογισμός θερμίδων μπορεί να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να κρατάτε υπό έλεγχο την καθημερινή σας διατροφή, όμως πρέπει να δίνετε βάση στην ποιότητα αυτών των θερμίδων. Πολλοί άνθρωποι κάνουν λάθος με την ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών (τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες), χωρίς να το αντιλαμβάνονται.

Προσπαθήστε λοιπόν να κατανοήσετε το διατροφικό προφίλ των τροφών που καταναλώνετε. Τα γεύματα και τα σνακ σας πρέπει πάντα να συνδυάζουν πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, αντί να επιλέξετε μια σκέτη μπανάνα για σνακ, προτιμήστε να τη συνοδεύσετε με γιαούρτι. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχετε ένα πιο θρεπτικό και χορταστικό γεύμα. Σε κάθε περίπτωση, μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα είναι σε θέση να σας καθοδηγήσει έτσι ώστε να χάνετε βάρος και παράλληλα να τροφοδοτείτε σωστά τον οργανισμό σας.

*Παραλείπετε γεύματα

Μπορεί να σκέφτεστε ότι όταν παραλείπετε γεύματα, γλιτώνετε θερμίδες, στην πραγματικότητα όμως αυτή δεν είναι μια έξυπνη τακτική. Όχι μόνο θα έχετε μειωμένα επίπεδα ενέργειας και συγκέντρωσης, αλλά παράλληλα θα αυξήσετε τις πιθανότητες να φάτε περισσότερο στο επόμενο γεύμα σας.

Προγραμματίστε τα γεύματα και τα σνακ σας, έτσι ώστε να μη μένετε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο θα χάνετε βάρος χωρίς να ταλαιπωρείστε και χωρίς να στερείτε από τον οργανισμό σας θρεπτικά συστατικά. Οι άπαχες πρωτεΐνες, τα καλά λιπαρά και οι σύνθετοι υδατάνθρακες θα σας βοηθήσουν να μείνετε χορτάτοι κατά τη διάρκεια της δίαιτάς σας.

*Υπερεκτιμάτε τις θερμίδες που καίτε

Αδιαμφισβήτητα η σωματική άσκηση κάνει καλό στη συνολική υγεία, τη διάθεση και τη σιλουέτα σας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχετε το ελεύθερο να τρώτε ανεξέλεγκτα επειδή γυμνάζεστε. Πολλοί άνθρωποι υπερεκτιμούν τις θερμίδες που καίει ο οργανισμός τους με τη γυμναστική, με αποτέλεσμα να καταλήγουν να τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται. Έχετε κατά νου ότι με μισή ώρα χαλαρού τρεξίματος, καίτε  περίπου 200 θερμίδες, όσες θα πάρετε, δηλαδή, τρώγοντας 130 γραμμάρια αυγό.

Σταματήστε να αντιμετωπίζετε τη γυμναστική ως έναν τρόπο να καίτε τις περιττές θερμίδες και εστιάστε στα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σας. Σε κάθε περίπτωση, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό ώστε να αναπληρώνετε τα νερά που χάνει ο οργανισμός σας μέσω της εφίδρωσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Παράλληλα, το νερό θα περιορίσει την όρεξή σας, οπότε φροντίστε να μένετε συνεχώς ενυδατωμένοι.