Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο «Ελευθερία», το Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Εμβολιασμών κατά του νέου κοροναϊού. Ωστόσο, η διαδικασία του εμβολιασμού δεν αποτελεί εύκολο εγχείρημα μιας και τα εμβόλια Pfizer-BioNTech θα πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, αποθηκευμένο σε ένα εξειδικευμένο καταψύκτη με ξηρό πάγο.

Κι ενώ το εμβόλιο της Moderna μπορεί να αποθηκευτεί σε ελάχιστα πιο υψηλή θερμοκρασία, πρέπει επίσης να παραμένει παγωμένο καθ’όλη την διάρκεια της αποστολής και της αποθήκευσής του, μέχρι τελικά να πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός.

Γιατί τα εμβόλια πρέπει να είναι παγωμένα

Έχει να κάνει με ένα πολύ σημαντικό συστατικό των εμβολίων που δεν είναι άλλο από το messenger RNA ή το mRNA.

Το mRNA στα εμβόλια είναι γενετικό υλικό που «μαθαίνει» τα ανοσοκύτταρα μας πώς να φτιάξουν την ακίδα που βρίσκεται στον ιό που προκαλεί την αναπνευστική νόσο, covid-19, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται δημιουργώντας αντισώματα ενάντια στη συγκεκριμένη ακίδα πρωτεΐνη, μαθαίνοντας τελικά πώς να προστατεύει τον οργανισμό από τον ιό στο μέλλον.

Από την ίδια τους τη φύση, τα μόρια mRNA είναι ασταθή κι έτσι αν τα εμβόλια δεν αποθηκευτούν σωστά, τα ανθρώπινα κύτταρα θα μπορούσαν να συσσωρεύσουν επιβλαβή επίπεδα των πρωτεϊνών που βοηθούν στην δημιουργία τους.

«Το mRNA διασπάται γρήγορα. Υπάρχουν επίσης ένζυμα στο περιβάλλον και γύρω μας που διαλύουν το mRNA» αποκαλύπτει η Lisa Morici, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο Tulane University School of Medicine.

Ποια είναι η κατάλληλη θερμοκρασία

Για το εμβόλιο της Moderna η κατάλληλη θερμοκρασία κυμαίνεται από τους -13 βαθμούς Fahrenheit (-25 βαθμούς Κελσίου) έως και 5 βαθμούς Fahrenheit (-15 βαθμούς Κελσίου), σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Για το εμβόλιο της Pfizer η θερμοκρασία αυτή «πέφτει» στις πολικές θερμοκρασίες των -112 βαθμών Fahrenheit (-80 βαθμούς Κελσίου) έως και στους -76 βαθμούς Fahrenheit (-60 βαθμούς Κελσίου).

Δεδομένου ότι το εμβόλιο της Moderna είναι ασφαλές σε τυπικές θερμοκρασίες καταψύκτη, δεν απαιτεί εξαιρετικά ιδιαίτερο χειρισμό πέρα από αυτό που είναι ήδη διαθέσιμο, με την διανομή τους να είναι απλούστερη συγκριτικά με την Pfizer-BioNTech.

Ωστόσο, το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech έχει άλλες προϋποθέσεις. Συσκευάζεται σε ξηρό πάγο και αποστέλλεται σε ειδικά θερμικά δοχεία, με αισθητήρες που παρακολουθούν τη θέση και τις θερμοκρασίες για να διασφαλίζεται ότι τα εμβόλια παραμένουν εντός του απαιτούμενου εύρους θερμοκρασίας.

Μόλις το εμβόλιο φτάσει στον προορισμό του μια ή δύο μέρες αργότερα, η Pfizer συνιστά την τοποθέτησή του σε έναν εξειδικευμένο καταψύκτη εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας.