Μπορεί να την έχουμε ακουστά από μικροί, αφού η νονά της Σταχτοπούτας τη μεταμόρφωσε σε μια πανέμορφη άμαξα, ωστόσο στην ελληνική κουζίνα έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Έτσι, τη συναντάμε σε πολλές νόστιμες συνταγές, με τις ποικίλες παραλλαγές της σούπας της να θεωρούνται γκουρμέ βάλσαμο για το κρύο. Όμως η κολοκύθα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό που χαρίζει αψεγάδιαστο δέρμα και μαλλιά.

Τα οφέλη της κολοκύθας στο δέρμα

Η κολοκύθα κάνει καλό σε κάθε τύπο επιδερμίδας, ιδιαίτερα στην ταλαιπωρημένη από την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και την ευαίσθητη. Η μοριακή δομή της κολοκύθας είναι μικρή, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να διεισδύσει βαθύτερα στο δέρμα όταν χρησιμοποιείται τοπικά. Αυτό είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τη βελτίωση της θαμπής όψης και της γήρανσης του δέρματος.

  • Η κολοκύθα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε άλφα υδροξυοξέα (AHAs), τα οποία απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, επιταχύνουν την ανανέωσή της και διατηρούν την όψη μας απαλή και λαμπερή.
  • Επίσης, είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών, κυρίως Α και C. Το έντονο πορτοκαλί της χρώμα δείχνει ότι είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά καροτένια και συγκεκριμένα σε β-καροτίνη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, που μειώνει την εμφάνιση των ρυτίδων, συμβάλλει στη μείωση των δυσχρωμιών και στην επανόρθωση των φθορών που προκαλεί η UV ακτινοβολία.
  • Είναι πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως ο ψευδάργυρος, το κάλιο και το μαγνήσιο, τα οποία έχουν θεραπευτικές ιδιότητες που δυναμώνουν την επιδερμίδα, επιταχύνουν την επούλωση και καταπολεμούν την εμφάνιση της ακμής.
  • Η κολοκύθα περιέχει και βιταμίνη C, η οποία διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση και εξασφαλίζει φωτεινή και νεανική όψη.

Πώς θα εντάξουμε την κολοκύθα στην περιποίησή μας;

Μπορούμε να βρούμε την κολοκύθα ως βασικό συστατικό σε μάσκες απολέπισης και λάμψης αλλά και σε αντιγηραντικές μάσκες, σε έλαια καθαρισμού του προσώπου και σώματος, σε scrub, σε shower gels, σε σέρουμ, σε lip balm, σε conditioner μαλλιών, σε bath oils, ακόμα και σε υγρό σαπούνι χεριών. Μπορούμε δηλαδή να τη χρησιμοποιούμε στην επιδερμίδα, τα χείλη, τα μαλλιά ή το σώμα και είναι ιδανική για τη χειμωνιάτικη περιποίησή μας.

Μάλιστα, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις καλλυντικές ιδιότητές της, φτιάχνοντας DIY συνταγές περιποίησης.

-Κατά της ακμής

Αναμειγνύουμε 2 κουταλιές της σούπας πολτό κολοκύθας με ¼ κουταλάκι μέλι και ½ κουταλάκι κανέλα, μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο και περιμένουμε μέχρι να στεγνώσει. Έπειτα, αφαιρούμε τη μάσκα με χλιαρό νερό και σκουπίζουμε το πρόσωπό μας απαλά με ταμποναριστές κινήσεις.

-Για λάμψη

Ανακατεύουμε 1 κουταλιά πολτό κολοκύθας με 1 κουταλιά χυμό λεμόνι και 1 κουταλιά έλαιο βιταμίνης Ε. Απλώνουμε το μείγμα σε νωπό, καθαρό δέρμα και περιμένουμε μισή ώρα μέχρι να στεγνώσει. Τέλος, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

-Για την ξηρή επιδερμίδα

Αναμειγνύουμε 2 κουταλιές πολτό κολοκύθας με ½ κουταλιά μέλι, ¼ γάλα και ¼ κρέμα γάλακτος (με πλήρη λιπαρά). Απλώνουμε το μείγμα σε καθαρό πρόσωπο, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και το αφήνουμε για περίπου μισή ώρα. Έπειτα, ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και στη συνέχεια απλώνουμε την ενυδατική μας κρέμα.