Εάν θέλετε να αυξήσετε την προστασία που παρέχει το εμβόλιο ενάντια στο νέο κοροναϊό, τότε θα πρέπει να κοιμηθείτε καλά πριν το κάνετε, σύμφωνα με τους ειδικούς. Γνωστή είναι η σχέση του ποιοτικού ύπνου με το ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τώρα νέα ερευνητικά δεδομένα την ενισχύουν.

Ποιοτικός ύπνος, αυξημένη ανοσία;

Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει θεωρηθεί εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την τακτική φυσική άσκηση.

«Καθώς τα εμβόλια κατά της covid-19 διανέμονται σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο για να διατηρήσουμε τα καλά επίπεδα υγείας . Ο επαρκής ύπνος υψηλής ποιότητας σε τακτική βάση ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας και βελτιστοποιεί την απόκρισή σας σε ένα εμβόλιο» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Ύπνου (AASM), Δρ. Kannan Ramar.

Αρκετές είναι οι μελέτες που επισημαίνουν την σύνδεση ανάμεσα στον επαρκή ύπνο και την ανταπόκριση του οργανισμού στον εμβολιασμό.

Τα στοιχεία από το εμβόλιο της γρίπης

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μελέτη στο International Journal of Behavioral Medicine, στα πλαίσια της οποίας διαπιστώθηκε ότι τα εμβόλια γρίπης φάνηκαν να είναι πιο αποτελεσματικά στα άτομα που κοιμήθηκαν επαρκώς τα δύο βράδια πριν την λήψη του εμβολίου.

Άλλες μελέτες έχουν αναφέρει παρόμοια ευρήματα σχετικά με την ανταπόκριση των ασθενών στα εμβόλια για ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Β.

O Δρ. Khurshid Khurshid, διευθυντής του UMMHC / UMMS Center for Neuromodulation στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, επισημαίνει: «Ο ρόλος του ύπνου στην ενίσχυση της έμφυτης και της επίκτητης ανοσοαπόκρισης είναι σημαντικός.

Μελέτες μάλιστα, έχουν δείξει ότι η φυσιολογική ρουτίνα ύπνου και μετά τον εμβολιασμό ενισχύει την ανοσολογική απόκριση έναντι ενός αντιγόνου, που μπορεί να εισβάλλει και αυτή η επίδραση ενίσχυσης της ανοσίας είναι κλινικά ιδιαίτερα σημαντική».