Ο ποιοτικός βραδινός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την υγεία. Στην πραγματικότητα, έχει θεωρηθεί εξίσου σημαντικός με την υγιεινή διατροφή και την τακτική φυσική άσκηση. Η αϋπνία ωστόσο, είναι ιδιαίτερα συχνή και αποτελεί τύπο διαταραχής, με τα άτομα συνήθως να αντιμετωπίζουν δυσκολία να κοιμηθούν, να ξυπνούν διαρκώς κατά την διάρκεια της νύχτας ενώ δεν είναι απίθανος ο συνδυασμός και των δύο.

Γιατί ο ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός;

Ο ποιοτικός ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών, να διατηρήσει τον εγκέφαλο υγιή και ακμαίο αλλά και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Όσο κοιμάστε, το σώμα σας εκτελεί πολλές λειτουργίες. Κατά την διάρκεια του ύπνου, το σώμα επαναφέρει τους μυς που έχουν φθαρεί κατά την διάρκεια της ημέρας και «καθαρίζει» τα απόβλητα που μπορεί να παραχθούν στην εγκεφαλική περιοχή.

Το μυαλό σας ταυτόχρονα, επεξεργάζεται και ανταποκρίνεται σε έντονα συναισθήματα ή σημαντικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσατε μέσα στην ημέρα, δεσμεύοντάς τα στην μνήμη. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και στην ρύθμιση των συναισθημάτων, αφού η έλλειψη ύπνου ακόμα και για μια νύχτα μπορεί να αυξήσει την συναισθηματικής σας απόκριση σε αρνητικά συναισθήματα σε επίπεδο 60%.

Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε;

Οι ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε κάθε βράδυ, καθορίζονται αρχικά από την ηλικία. Οι επίσημες συστάσεις για τις ώρες ύπνου κάθε βράδυ ανά ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνουν:

 • Ηλικιωμένοι ενήλικες (65+ έτη): 7-8 ώρες.
 • Ενήλικες (18–64 ετών): 7–9 ώρες.
 • Έφηβοι (14-17 ετών): 8-10 ώρες.
 • Παιδιά σχολικής ηλικίας (6–13 ετών): 9–11 ώρες.
 • Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5 ετών): 10–13 ώρες.
 • Νήπια (1-2 ετών): 11-14 ώρες.
 • Βρέφη (4–11 μήνες): 12–15 ώρες.
 • Νεογέννητα (0–3 μήνες): 14–17 ώρες.

Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να χρειάζονται παραπάνω ή και λιγότερες ώρες ύπνου, ανάλογα με την ποιότητα ύπνου ή και γενετικούς παράγοντες.

Τι τρώμε για έναν ποιοτικό ύπνο;

Τα καλύτερα τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε πριν ξαπλώσετε για να βελτιώσετε τον ύπνο σας, περιλαμβάνουν:

 • Αμύγδαλα: Τα αμύγδαλα μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου, επειδή αποτελούν πηγή μελατονίνης, ορμόνης που ρυθμίζει το εσωτερικό σας ρολόι και μας ειδοποιεί για να προετοιμαστούμε για ύπνο.
 • Λευκό ρύζι: Το λευκό ρύζι ταυτόχρονα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και σύμφωνα με επιστημονική μελέτη φαίνεται να βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου όταν καταναλώνεται τουλάχιστον μία ώρα πριν ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε.
 • Γαλοπούλα: Εκτός της ριβοφλαβίνης και του φωσφορόυ, η γαλοπούλα εμπεριέχει και το αμινοξύ τριπτοφάνη, το οποίο αυξάνει την παραγωγή μελατονίνης.
Ακολουθήστε το στο Google News