Η χρήση της μάσκας αποτελεί σύμφωνα με τους ειδικούς ένα σημαντικό μέτρο για την προστασία από το νέο κοροναϊό. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανακοίνωση από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) , η χρήση μάσκας μπορεί να μειώσει το κίνδυνο μόλυνσης κατά περισσότερο από 70%. Αφού λοιπόν, η μία μάσκα προσφέρει αυτό το ποσοστό προστασίας, εύλογη είναι η απορία για τις δύο μάσκες.

Διπλές μάσκες, διπλή προστασία;

Μέχρι στιγμής, λίγα είναι τα επιστημονικά δεδομένα για τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα για την χρήση δύο μασκών προσώπων, σύμφωνα με τον Scott Segal, καθηγητή στο Thomas H. Irving.

Μια μικρή μελέτη αναφέρεται στο πλεονέκτημα από την ταυτόχρονη χρήση δύο μασκών, χωρίς ωστόσο να έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ερευνητές. Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι  δύο μασκών μπορεί να αποδειχθούν καλύτερες όταν δεν υπάρχει διαθέσιμη μάσκα υψηλότερης λειτουργίας.

«Το να φοράς δύο μάσκες μπορεί να είναι λογική ιδέα αν η ικανότητα φιλτραρίσματος της μίας μάσκας δεν είναι πολύ ισχυρή» επισημαίνει ο καθηγητής Scott Segal.

Οι περισσότερες μελέτες, συμπεριλαμβανομένου του Dr. Segal, διαπίστωσαν ότι πολλαπλά στρώματα υφάσματος φιλτράρουν ιικά σωματίδια καλύτερα από ένα μονό στρώμα και δύο στρώματα υφάσματος υψηλής ποιότητας με σφιχτή ύφανση αποδίδουν καλύτερα.

Ποιότητα VS ποσότητας

Το ζήτημα τελικά για τους περισσότερους ειδικούς σχετίζεται με το δίπτυχο ποιότητας και ποσότητας. Εάν δεν είναι διαθέσιμη μια αποτελεσματική, αποτελεσματική μάσκα προσώπου, τότε δύο μάσκες προσώπου χαμηλότερης ποιότητας που φοριούνται μαζί μπορεί να ενισχύσουν την προστασία ενάντια στον ιό.

Ωστόσο, εάν φοράτε δύο μάσκες και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε τότε είναι σημαντικό να βγάλετε την μία. «

Ένα επιπλέον φράγμα μπορεί να ακούγεται σαν καλή ιδέα, αλλά αυτό το επιπλέον στρώμα μπορεί να δυσκολέψει την αναπνοή, καθιστώντας πιο πιθανό να τραβήξετε τη μάσκα για να αναπνεύσετε καλύτερα και να μην τη διατηρήσετε επαρκώς στη θέση της» καταλήγουν οι ερευνητές.