Το κρύο σε συνδυασμό με την πανδημία κάνουν το κρεβάτι ακαταμάχητο. Την ίδια στιγμή λόγω της τηλεργασίας το υπνοδωμάτιο έχει γίνει για πολλούς το νέο γραφείο. Όμως η δουλειά στο κρεβάτι μπορεί να βλάψει τον ύπνο μας και τη σεξουαλική μας ζωή. Τι μπορούμε να κάνουμε;

Ένα σημαντικό ζήτημα είναι ο φωτισμός. Ακόμα και μια συννεφιασμένη μέρα του χειμώνα, έξω είναι 10 φορές πιο φωτεινά από ό, τι μέσα. Καθώς πολλοί δεν βγαίνουμε για να πάμε στη δουλειά στερούμαστε την έκθεση στο φως της ημέρας, με συνέπειες για τον ύπνο και την ενέργειά μας.

Η έκθεση στο φως της ημέρα βοηθάει το σωματικό μας ρολόι να συγχρονιστεί. Χωρίς αυτή, ειδικά αν είμαστε και εκτεθειμένοι σε έντονο τεχνητό φως τα βράδια – αργούμε να νυστάξουμε.

Μία μελέτη βρήκε πως ότι κατά μέσο όρο, εκείνοι που είχαν εκτεθεί στο φως της μέρας- ειδικά τα πρωινά – χρειάστηκαν 18 λεπτά για να κοιμηθούν τη νύχτα, σε σύγκριση με 45 λεπτά για εκείνους που πέρασαν τα πρωινά τους μέσα. Οι πρώτοι κοιμήθηκαν επίσης για 20 λεπτά παραπάνω, είχαν λιγότερο διαταραγμένο ύπνο και ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης.

Είναι σημαντικό να βγαίνουμε έξω για κάποιου είδους άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας, και να περνάμε χρόνο κοντά σε παράθυρα, όπου είναι δυνατόν. Το βράδυ είναι προτιμότερο να κρατάμε τον φωτισμό χαμηλό και ζεστό για να προωθήσουμε τον ύπνο.

Όταν το υπνοδωμάτιο γίνεται γραφείο η ακαταστασία της δουλειάς εισβάλει στον χώρο του ύπνου- μια πρόσθετη πηγή άγχους που μπορεί να μας υπενθυμίζει αυτά που δεν έχουμε κάνει ή τα αυριανά deadline. Είναι καλό να καθαρίζουμε τον χώρο από ό, τι σχετίζεται με τη δουλειά στο τέλος κάθε ημέρας και να δημιουργούμε χώρο για χαλάρωση.

Ο ύπνος δεν είναι το μόνο πράγμα που επηρεάζεται από τη δουλειά στο κρεβάτι. Αν και μερικά ζευγάρια αναφέρουν ότι κάνουν περισσότερο σεξ τώρα σε σχέση με πριν από την πανδημία επειδή περνούν περισσότερο χρόνο μαζί, άλλα δυσκολεύονται.

Μικροί χώροι και ωράρια που συγκρούονται επηρεάζουν την σεξουαλική ζωή πολλών. Η σεξουαλική επιθυμία επηρεάζεται από ό, τι συμβαίνει γύρω μας. Εάν εργαζόμαστε, φροντίζουμε τα παιδιά μας, προσπαθούμε να χαλαρώσουμε και να κοιμηθούμε όλοι στον ίδιο χώρο, το τοπίο δεν αλλάζει και η επιθυμία έρχεται δυσκολότερα.

«Πολλοί άνθρωποι αναφέρουν αρνητικό αντίκτυπο στην σεξουαλική τους επιθυμία αυτή τη στιγμή, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη αλλαγής περιβάλλοντος», λέει η Kate Moyle, θεραπεύτρια και δημιουργός του podcast The Sexual Wellness Sessions.

«Όταν το κάνουν, το απολαμβάνουν πραγματικά, αλλά όμως πολλοί δυσκολεύονται να βρουν την επιθυμία να ξεκινήσουν να κάνουν σεξ-αυτό είναι που έχει επηρεάσει πιο πολύ η πανδημία. Δεν υπάρχει απόσταση μεταξύ των συντρόφων γι’ αυτό και δυσκολεύονται στο εγκεφαλικό κομμάτι».

Μικρές αλλαγές στο υπνοδωμάτιο μπορεί να βοηθήσουν- από τον φωτισμό της κρεβατοκάμαρας, το άρωμα του χώρου, την υφή των ρούχων που φοράμε. Ένα καινούργιο «κρεβάτι» από παπλώματα στο πάτωμα θα αλλάξει επίσης το σκηνικό.

Όσοι δεν έχουν παιδιά στο σπίτι κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούν να βρουν χρησιμοποιήσουν το lockdown προς όφελός τους. Η αλήθεια είναι πως παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία. Εάν είστε κουρασμένοι στο τέλος της μέρας, αλλά έχετε περισσότερη ενέργεια το πρωί, επιλέξτε την αρχή της μέρας για να έρθετε κοντά με τον/ την σύντροφό σας, αν και εκείνοι το επιθυμούν. Ή προτιμήστε το μεσημεριανό διάλλειμα αν τα προγράμματά σας συμπίπτουν.