Η επίπεδη κοιλιά και οι γραμμωμένοι κοιλιακοί είναι ένας από τους κορυφαίους fitness στόχους ανδρών και γυναικών. Αυτό που δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε είναι ότι η επίπεδη κοιλιά ξεκινάει από την κουζίνα.

Έτσι, δεν πρόκειται να δούμε τους κοιλιακούς μας να διαγράφονται αν έχουμε μια ανεξέλεγκτη διατροφή που οδηγεί σε αυξημένο λίπος.

Η γυμναστική βέβαια είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά μας για επίπεδη κοιλιά, αφού μας βοηθάει να κάψουμε θερμίδες και να ενεργοποιήσουμε τους μυς της περιοχής. Ας δούμε λοιπόν όσα πρέπει να προσέχουμε όταν κάνουμε κοιλιακούς.

Αναπνέουμε σωστά

Αν έχετε παρακολουθήσει μαθήματα Pilates, τότε σίγουρα γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή αναπνοή κατά τη διάρκεια των ασκήσεων. Πολλοί άνθρωποι όταν κάνουν κοιλιακούς, ξεχνούν να αναπνέουν ή αναπνέουν λάθος. Συγκεντρωνόμαστε λοιπόν στην αναπνοή μας και φροντίζουμε να εισπνέουμε όταν ανεβαίνουμε προς τα πάνω και να εκπνέουμε όταν κατεβαίνουμε.

Σηκωνόμαστε στηριζόμενοι στους κοιλιακούς μας

Πρόκειται πιθανότατα για το πιο συνηθισμένο λάθος, το οποίο όχι μόνο δεν μας βοηθά να αποκτήσουμε επίπεδη κοιλιά, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο πιασίματος. Τα χέρια μας πίσω από τον αυχένα δεν πρέπει να τραβούν το κεφάλι μας, αλλά απλώς να το στηρίζουν. Στόχος της άσκησης είναι να σφίγγουμε τους κοιλιακούς μας για να σηκωθούμε, όχι να βοηθάμε το σώμα μας με τα χέρια μας.

Δεν χαλαρώνουμε στο κατέβασμα

Στόχος μας πρέπει να είναι το να κρατάμε τους κοιλιακούς μας σφιγμένους καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης και όχι να χαλαρώνουμε μόλις επιστρέψουμε στην αρχική μας θέση. Σίγουρα, έτσι η άσκηση είναι πιο απαιτητική αλλά και πιο αποτελεσματική.

Δεν βασιζόμαστε αποκλειστικά στα ροκανίσματα

Τα ροκανίσματα προκαλούν τη σύσπαση των κοιλιακών μυών μας, επομένως θα αυξήσουν τη δύναμή τους και την αντοχή τους, αλλά καίνε πολύ λίγες θερμίδες.

Θα πρέπει να κάψουμε 3.500 θερμίδες για να χάσουμε μισό κιλό λίπους και το να κάνουμε 50 ή περισσότερα ροκανίσματα δεν πρόκειται να προκαλέσει αυτήν την καύση.

Μια επίπεδη κοιλιά με ελάχιστο λίπος να καλύπτει τους μυς, απαιτεί μια συνδυαστική προσπάθεια: κατάλληλη δίαιτα και δραστηριότητες για καύση θερμίδων, όπως τζόκινγκ. Συνδυάζουμε, λοιπόν, τα ροκανίσματα με μια πιο έντονη μορφή γυμναστικής.