Ορισμένες μέρες μπορεί να είναι τόσο αγχωτικές που εξακολουθούμε να αισθανόμαστε άγχος όταν ξυπνάμε το επόμενο πρωί, αν και το μόνο που έχουμε βιώσει τις τελευταίες ώρες είναι ο ύπνος. Μερικές φορές, το άγχος μιας ημέρας μπορεί να μαστίζει τα όνειρά σας, προκαλώντας ένα διαρκές αίσθημα ανησυχίας, που δεν σας αφήνει να ξεκουραστείτε.

Άλλες μέρες πρόκειται να είναι τόσο απαιτητικές που πριν ακόμα προλάβουμε να ξεκινήσουμε, μπορεί να αισθανθούμε το ψυχικό τους βάρος ήδη στις πλάτες μας. Πώς μπορούμε λοιπόν, να διαχειριστούμε το «προκαταβολικό» άγχος;

Στόχοι και όχι άγχος

Εάν ξυπνήσετε και αισθανθείτε συγκλονισμένοι από την ημέρα που σας.. περιμένει, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα πλάνο με όλα όσα πρέπει να γίνουν, ξεκινώντας φυσικά από αυτά που προέχουν. Αυτό θα σας δώσει ένα ισχυρό αίσθημα ελέγχου και οργάνωσης, ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας.

Ξυπνήστε και «γειωθείτε»

Μπορείτε να επαναφέρετε τον εαυτό σας στο παρόν όταν νιώθετε όταν κατακλύζεστε από ανησυχίες για το μέλλον, πραγματοποιώντας κάποιες τεχνικές γείωσης, όπως το να ρίξετε λίγο κρύο νερό στα χέρια σας ή να κρατήσετε πάγο. Η αίσθηση του κρύου θα αποσπάσει την προσοχή σας, βοηθώντας να παραμείνετε συνειδητά στο παρόν.

Κάντε ένα νοητικό διάλειμμα

Η άμεση σύνδεση σώματος – μυαλού είναι πραγματική και η σωματική σας ευεξία έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ψυχολογική σας ευημερία. Πράγματα όπως ο ύπνος, η διατροφή και η άσκηση μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων άγχους, συμπεριλαμβανομένου και του «προκαταβολικού».

Εάν αντιμετωπίζετε συχνά αϋπνία τότε η μείωση της καφεΐνης και μερικές ασκήσεις χαλάρωσης μπορεί να σας βοηθήσουν. Η φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να μειώσετε τα συμπτώματα του άγχους.