Πρόσφατη επιστημονική μελέτη μας δίνει ακόμη ένα λόγο να ελπίζουμε – ακόμα και αν η πανδημία με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τις δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδας – αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, η αισιοδοξία σχετίζεται συγκεκριμένα με 11 έως 15% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, κατά μέσο όρο, και με μεγαλύτερες πιθανότητες ζωής έως την ηλικία των 85 ετών και άνω.

Η ελπίδα πράγματι.. «σώζει»

«Πράγματι, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη αισιοδοξία είναι πιο πιθανό να γερνούν διατηρώντας την υγεία τους και να ζουν τελικά περισσότερο.

Διατρέχουν επίσης μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, ιδιαίτερα καρδιαγγειακών παθήσεων», επισημαίνει η Claudia Trudel-Fitzgerald, ερευνήτρια και κλινική ψυχολόγος Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Πρόσθεσε ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να ασχολούνται με τη σωματική δραστηριότητα και να ακολουθούν μια πιο υγιεινή διατροφή, καθώς και ότι είναι λιγότερο πιθανό να καπνίζουν, συνήθειες οι οποίες με την σειρά τους συμβάλλουν στα καλύτερα επίπεδα υγείας με την πάροδο του χρόνου.

«Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η αισιοδοξία σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο υπέρτασης και παχυσαρκίας, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιας νόσου και πρόωρης θνησιμότητας αργότερα», σύμφωνα με την Claudia Trudel-Fitzgerald.

Βρείτε την ελπίδα σας

Παρόλο που η αισιοδοξία αναδεικνύεται ως ο πολύτιμος σύμμαχος στην δύσκολη καθημερινότητα, ορισμένες φορές μπορεί να φαίνεται δύσκολο να σκεφτούμε αισιόδοξα. Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν χρήσιμες στρατηγικές για να βρίσκουμε την ελπίδα μας, όσο καλά κρυμμένη και αν είναι..

Μερικές από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους, που μπορείτε να δοκιμάσετε άμεσα περιλαμβάνουν:

Θυμηθείτε ότι έχετε τον έλεγχο

Ο διάσημος ψυχολόγος Shane J. Lopez περιγράφει την ελπίδα ως «την πεποίθηση ότι το μέλλον θα είναι καλύτερο από το παρόν, μαζί με την πεποίθηση ότι έχετε τη δύναμη να το κάνετε».

«Αυτό σημαίνει ότι σε κάποιο βαθμό, έχουμε τον έλεγχο του τι θα συμβεί» αναφέρει. Ενώ το αίσθημα της απελπισίας μπορεί πραγματικά να μας αποδομήσει για αυτό είναι σημαντικό να εστιάσετε σε πράγματα που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.

Γιορτάστε και τις μικρές νίκες

Συχνά, όταν οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, συχνά αντλούν δύναμη από τον τρόπο που ξεπέρασαν προηγούμενες προκλήσεις στο παρελθόν.

«Ένας τρόπος να παραμείνουμε αισιόδοξοι στις μέρες μας είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας στα καλά νέα, όπως η ανάπτυξη του εμβολίου ή οτιδήποτε άλλο μας κάνει να αισθανόμαστε καλά» επισημαίνει. Αφιερώστε λίγο χρόνο στο προσωπικό σας self-care αλλά και στους αγαπημένους σας, που αποτελούν το προσωπικό σας σύστημα υποστήριξης.

Οραματιστείτε τα καλά

Κάθε φορά που χάνετε την ελπίδα σας σκεφτείτε ότι οι καλύτερές σας μέρες δεν έχουν έρθει ακόμα. Μέσα από αυτό το μικρό και άμεσο μάντρα, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας την απαραίτητη ώθηση για να συνεχίσετε την προσπάθεια.