Οι νευρικές συνήθειες είναι συχνά πιο ενοχλητικές για τους ανθρώπους γύρω σας από ό, τι για τον εαυτό σας, ωστόσο ορισμένοι τύποι μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την υγεία σας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε.

Νευρικές συνήθειες που.. βλάπτουν

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες νευρικές συνήθειες, που μας βλάπτουν, χωρίς να το καταλαβαίνουμε, περιλαμβάνουν:

«Τρώτε» τα νύχια σας;

Πολλοί είναι οι άνθρωποι που τείνουν σε περιόδους αυξημένου στρες να δαγκώνουν τα νύχια τους, αν ωστόσο μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια, τότε μπορεί να βλάψει τόσο τα νύχια σας, όσο και το δέρμα γύρω από αυτά, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα μικρόβια από το στόμα μεταφέρονται στο δέρμα και το αντίστροφο. Τα βακτήρια κάτω από τα νύχια μπορούν επίσης να μεταφερθούν στο στόμα, προκαλώντας λοιμώξεις των ούλων και του λαιμού. Εάν θέλετε να αποτινάξετε αυτήν την συνήθεια, δοκιμάστε να τα βάψετε, καθώς έτσι θα αποθαρρύνεστε.

Πειράζετε τα μαλλιά σας;

Εάν έχετε την τάση να πειράζετε τα μαλλιά σας, γυρνώντας μια τούφα γύρω με τα δάχτυλά σας, ίσως θα θέλατε να το σκεφθείτε ξανά, μιας και.. αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στις ρίζες σας με την πάροδο του χρόνου.

Μάλιστα, σύμφωνα με δερματολόγους μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινές ή και μόνιμες περιοχές τριχόπτωσης αλλά και σε μόλυνση. Για αυτό όταν παρατηρείται ότι έχετε την τάση να τα πειράξετε, μπορείτε να δοκιμάσετε να απασχολήσετε τα χέρια σας με κάτι άλλο, όπως το να στριφογυρίσετε ένα μολύβι ή ένα στυλό.

Αγγίζετε διαρκώς το πρόσωπό σας;

Εάν έχετε την τάση να «πειράζετε» τα σπυράκια σας ή να αγγίζετε συχνά μέσα στην ημέρα το πρόσωπό σας, οι ειδικοί προτείνουν να σταματήσετε μιας και μπορεί να βλάψετε τα μικροσκοπικά στρώματα της επιδερμίδας σας.

Αποφύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας με άπλυτα χέρια και μην ξεχνάτε την περιποίηση της επιδερμίδας σας, καθαρίζοντάς την καθημερινά και ενυδατώνοντάς την με τα κατάλληλα προϊόντα.

Σφίγγετε τα δόντια σας;

Το σφίξιμο και το τρίψιμο των δοντιών σας, θα πρέπει να αποτελεί μόνο μια μεταφορική έκφραση και να αποφεύγεται καθώς μπορεί να βλάψει την στοματική σας υγεία. Το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει θραύση στα δόντια ή να οδηγήσει σε βλάβη στην άρθρωση της γνάθου.

Επειδή το σφίξιμο των δοντιών συνήθως εμφανίζεται σε περιόδους υψηλού στρες, θυμηθείτε να ανασαίνετε βαθιά, αφήνοντας το στόμα και τους ώμους σας ελεύθερους για να απελευθερώσετε έστω και για μερικά λεπτά την ένταση.