Ενώ η επιθυμία μας για γλυκά συχνά έχει ψυχολογικά αίτια (πόσες φορές βρήκαμε παρηγοριά σε μια σοκολάτα ή στο οικογενειακό παγωτό;) όταν προκύπτει καθημερινά, αποτελεί ένα σημάδι ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε τη διατροφή μας και τον τρόπο ζωής μας. Άλλωστε, είτε ο στόχος μας είναι να χάσουμε βάρος είτε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης.

Ας δούμε λοιπόν πού μπορεί να οφείλονται οι λιγούρες μας για γλυκά.

Τι κρύβεται πίσω από τις λιγούρες μας για γλυκά;

*Διακυμάνσεις του σακχάρου

Μετά από ένα βαρύ, αμυλούχο γεύμα, π.χ. ένα μεγάλο πιάτο με ζυμαρικά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα θελήσουμε ένα γλυκό. Τα γεύματα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε απλούς υδατάνθρακες, αλλά δεν περιέχουν πρωτεΐνες, λίπη ή φυτικές ίνες, αυξάνουν αρχικά το σάκχαρο στο αίμα και στη συνέχεια το ρίχνουν απότομα, συντρίβοντας την ενέργειά μας και αναγκάζοντάς μας να θέλουμε πάλι σάκχαρα. Γι’ αυτό φροντίζουμε να συνδυάζουμε τους υδατάνθρακες με λίγη άπαχη πρωτεΐνη (π.χ. στήθος κοτόπουλου ή φέτες καπνιστής γαλοπούλας) και καλά λιπαρά (π.χ. ελαιόλαδο ή αβοκάντο) προκειμένου να χορτάσουμε και να αποφύγουμε την επιθυμία για ζάχαρη.

*Έλλειψη ύπνου

Η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο τα επίπεδα ενέργειάς μας αλλά και την όρεξή μας για φαγητό. Συγκεκριμένα, ο ανεπαρκής ύπνος επηρεάζει τον τρόπο που λειτουργεί ο εγκέφαλός μας, καθιστώντας δυσκολότερη την επιλογή υγιεινών τροφών και σπρώχνοντάς μας σε παχυντικές, ανθυγιεινές τροφές, όπως τα γλυκά. Αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή όταν δεν έχουμε κοιμηθεί αρκετά τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου ενεργοποιούνται περισσότερο από το φαγητό.

*Η δύναμη της συνήθειας

Ίσως κάθε βράδυ μετά από μια κουραστική ημέρα τηλεργασίας, αναζητάμε την τρυπτοφάνη της σοκολάτας για να χαλαρώσουμε. Κάπως έτσι έχουμε καθιερώσει αυτή τη συνήθεια, ακόμη και χωρίς να το συνειδητοποιούμε. Άλλωστε, αν έχουμε να φάμε πολλές ώρες, δεν είναι περίεργο να ορμήξουμε σε οτιδήποτε νόστιμο και διαθέσιμο βρεθεί μπροστά μας. Προσπαθούμε, λοιπόν, να οργανώσουμε τη διατροφή μας και να έχουμε μικρά και συχνά γεύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να είμαστε σε θέση να περιοριστούμε μόνο σε λίγες μπουκιές σοκολάτας.

*Αφυδάτωση

Η ξηροστομία, ο πονοκέφαλος και η μειωμένη συγκέντρωση είναι μερικά από τα πιο γνωστά και συνηθισμένα συμπτώματα αφυδάτωσης. Ωστόσο, και η επιθυμία μας για κάτι γλυκό μπορεί να αποτελεί σημάδι αφυδάτωσης, αφού τείνουμε να παρερμηνεύουμε το αίσθημα δίψας με αυτό της πείνας. Έτσι, φροντίζουμε να μένουμε ενυδατωμένοι, πίνοντας επαρκή ποσότητα νερού, φυσικούς χυμούς φρούτων και τρώγοντας λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Υγιεινοί τρόποι να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό

Αν ακόμη και με τις παραπάνω αλλαγές στη διατροφή μας η επιθυμία μας για γλυκό παραμένει αμείωτη, τότε φροντίζουμε να την ικανοποιούμε με πιο υγιεινούς τρόπους.

  • Απολαμβάνουμε γιαούρτι με μέλι και κομμάτια φρέσκων φρούτων
  • Επιλέγουμε να φάμε ένα φρούτο που μας αρέσει αντί για γλυκό
  • Προσθέτουμε κομμάτια μαύρης σοκολάτας στο μπολ με τη βρώμη μας ή απολαμβάνουμε κομμάτια μπανάνας βουτηγμένα σε λίγη πραλίνα σοκολάτας
  • Επιλέγουμε το μικρότερο μέγεθος σοκολάτας