Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και πιο συχνά να αναφέρεται, σε άρθρα που αφορούν τη μαγειρική και την κουζίνα, o όρος comfort food.

Πολλοί δε γνωρίζουν τι ακριβώς είναι, ενώ αν το έχουν ακούσει, δυσκολεύονται να ορίσουν αν ένα φαγητό εμπίπτει σε αυτήν την κατηγορία.

Πόσες φορές δεν έχουμε γυρίσει σπίτι κουρασμένοι από τη δουλειά ή από υποχρεώσεις και λαχταράμε να φάμε κάτι που θα μας φτιάξει τη διάθεση και ταυτόχρονα θα μας χαλαρώσει…

Το φαγητό μπορεί να είναι επιβίωση, κάποιες φορές, όμως, λειτουργεί και παρηγορητικά.

Υπάρχουν τροφές που περιέχουν ουσίες οι οποίες σχετίζονται με τη χαλάρωση του νευρικού συστήματος και τη ρύθμιση της διάθεσης.

O όρος «comfort food», που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην Αμερική, χρησιμοποιείται για να δηλώσει το φαγητό που βοηθάει τον καθένα από εμάς να νιώσει καλύτερα μετά από μια δύσκολη ημέρα.

Όταν είμαστε κουρασμένοι, συνήθως αναζητάμε την ηρεμία σε απλές γεύσεις από αγαπημένα υλικά που κρύβουν ευτυχισμένες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Κάποιοι καταφεύγουν σε ένα ζεστό ρόφημα, ενώ άλλοι χαλαρώνουν με τις μυρωδιές ενός κοτόπουλου στο φούρνο, ακριβώς όπως το έφτιαχνε η μαμά!

Ζυμαρικά για καλή διάθεση

O εγκέφαλος συνθέτει ευκολότερα σεροτονίνη (ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση δρώντας ως αντικαταθλιπτικό) όταν η διατροφή βασίζεται σε υδατάνθρακες.

Τα ζυμαρικά (όπως και τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες κλπ.) είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που διατηρούν πιο σταθερό το σάκχαρο του αίματος και εμποδίζουν τις απότομες αυξομειώσεις των επιπέδων ενέργειας.

Αντίθετα, η κατανάλωση τροφών που περιέχουν απλούς ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες προκαλεί απότομη αυξομείωση του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας γρηγορότερα σε πνευματική και σωματική κούραση.

Για ένα απολαυστικό σνακ που θα ανεβάσει τη διάθεσή σας, φρυγανίστε δύο φέτες ψωμί ολικής άλεσης και αλείψτε τις με μαρμελάδα.

Και οι δύο τροφές είναι πολύ καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων.

Δώστε άρωμα στη ζωή σας

Σε περιόδους έντονου άγχους ή μελαγχολίας, δοκιμάστε το αγαπημένο σας φαγητό με διάφορα μυρωδικά.

Βάλτε βασιλικό και δάφνη στα ζυμαρικά σας και δώστε ξεχωριστή γεύση στις σούπες σας που θα φτιάξετε με λαχανικά και ρύζι ρίχνοντας δεντρολίβανο ή θυμάρι.

Αρωματίστε σαλάτες με πλιγούρι με δυόσμο και κάντε πιο γευστικό το ψάρι σας με την προσθήκη φασκόμηλου.

Σοκολάτα για άμεση ευφορία

Δεν είναι τυχαίο ότι μια μικρή σοκολατένια μπουκιά αρκεί για να μας κάνει να αισθανθούμε αμέσως ευχάριστα. Είναι μια μεγάλη απόλαυση μετά από μια ημέρα γεμάτη ένταση και αρνητικά συναισθήματα.

Η σοκολάτα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σε τρυπτοφάνη, που μεταβολίζεται σε σεροτονίνη (ορμόνη η οποία συνδέεται με τη βελτίωση της διάθεσης).

Περιέχει, επίσης, σημαντικές ποσότητες σεληνίου και μαγνησίου, που ενισχύουν την καλή διάθεση.

Tip: Ξεκινήστε την ημέρα σας απολαμβάνοντας ένα μπολ με βρώμη και σοκολάτα προσθέτοντας φρέσκο γάλα ή ρόφημα αμυγδάλου.

Κοτόπουλο για ηρεμία

Τα πουλερικά και ιδιαίτερα η γαλοπούλα είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, αμινοξύ που συμβάλλει στην παραγωγή σεροτονίνης και «ανεβάζει» τη διάθεση.

Tip: Μια μελαγχολική ημέρα του χειμώνα φτιάξτε κοτόσουπα -φαγητό που συνήθως σχετίζεται με ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις- και απολαύστε ένα αχνιστό πιάτο.

Διαφορετικά, μπορείτε να ξαναζήσετε οικογενειακές στιγμές του παρελθόντος βάζοντας στο φούρνο κοτόπουλο με πατάτες.

Γνώριμες μυρωδιές θα πλημμυρίσουν την κουζίνα σας και θα σας καθησυχάσουν, γυρίζοντάς σας πίσω στα χρόνια της αθωότητας.

Μαγείρεμα κατά του στρες

Ακόμα και η ίδια η διαδικασία του μαγειρέματος φαίνεται να χαλαρώνει τους ανθρώπους με έντονη και συχνά στρεσογόνο καθημερινότητα.

Τα χρώματα των τροφών, οι μυρωδιές που αναδίδονται από την κουζίνα, η επαφή των χεριών με τα υλικά, αλλά και η μετάβαση από μια ωμή τροφή σε ένα ολοκληρωμένο πιάτο ικανοποιούν όλες τις αισθήσεις.

Ανακαλύψτε, λοιπόν, ξεχωριστές συνταγές που εξάπτουν την περιέργειά σας, αυτοσχεδιάστε, πειραματιστείτε με υλικά που σας αρέσουν και αφήστε το άγχος σας να «εξατμιστεί» μαγειρεύοντας.