Το φούσκωμα της κοιλιάς επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα αλλά και το βιοτικό επίπεδο όσων το βιώνουν. Ειδικότερα, όταν αυτό συνοδεύεται από πόνο, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται.

* Ερευνες δείχνουν ότι το 10-25% των ανθρώπων χωρίς άλλα προβλήματα υγείας, βιώνουν καθημερινά σε κάποιον βαθμό το πρόβλημα του φουσκώματος στην κοιλιά.

* Η συχνότητα εμφάνισης είναι πολύ μεγαλύτερη σε άτομα που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

* Σύμφωνα με κλινικές μελέτες, οι κατάλληλες διατροφικές επιλογές μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ή πρόληψη του προβλήματος.

Γιατί φουσκώνουμε

Το κοιλιακό φούσκωμα χαρακτηρίζεται από ένα αίσθημα πίεσης στη συγκεκριμένη περιοχή. Συχνά σχετίζεται με τη δυσπεψία και την κατακράτηση υγρών. Αν και ξεχωριστά θέματα, συχνά συνυπάρχουν με το φούσκωμα. Βασικά αίτια του φουσκώματος είναι η εντερική δυσβίωση, η αργή πέψη, η αυξημένη ευαισθησία στον πόνο, οι τροφικές δυσανεξίες και η ψυχολογική πίεση. Συνήθως εμφανίζεται μετά τη λήψη κάποιου γεύματος και μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος της ημέρας.

Αντιμετωπίστε το ευερέθιστο έντερο

Το φούσκωμα είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν άτομα με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ). Ο αποκλεισμός τροφών που μπορεί να πυροδοτούν το πρόβλημα, όπως τρόφιμα που περιέχουν ολιγοσακχαρίτες, μπορεί να προσφέρει ανακούφιση έως και πλήρη αντιμετώπιση. Φυσικά, ο αποκλεισμός πρέπει να συμβεί για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Κατόπιν ακολουθεί μία δοκιμασία σε κάθε κατηγορία τροφίμων για την καλύτερη διάγνωση αλλά και τη βελτίωση της θρέψης μέσω μιας πιο ολοκληρωμένης διατροφής. Τρόφιμα που πρέπει να αποκλεισθούν για 20-40 ημέρες είναι:

* Από τα λαχανικά το κρεμμύδι και το σκόρδο (ωμά και μαγειρεμένα), τα σπαράγγια, τα μανιτάρια, ο αρακάς, και όλα τα όσπρια.

* Ολα τα ώριμα φρούτα και κυρίως τα μήλα, τα αχλάδια, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα κεράσια, τα σύκα και το καρπούζι.

* Ολα τα σιτηρά, όπως ψωμί και προϊόντα του αλλά και τα ζυμαρικά.

* Το γάλα.

* Οι ξηροί καρποί.

* Τα γλυκαντικά.

* Σχετικά με τα ζωικά λιπαρά, για λόγους περιορισμού του ζωικού λίπους, συστήνεται η κατανάλωση ψαριού, αβγών και κοτόπουλου.

* Για τον ίδιο λόγο (υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικά – κορεσμένα λίπη) συστήνεται η αποφυγή του βουτύρου και η επιλογή του ελαιολάδου.

Ο αποκλεισμός θα πρέπει να διαρκέσει 20-40 ημέρες και η δοκιμασία επανένταξης των τροφίμων στο διαιτολόγιο, το ίδιο.
Σύμφωνα με μελέτη που έγινε σε ιταλικό πληθυσμό και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο του 2020, με ανάλογες διατροφικές συνήθειες με αυτές των Ελλήνων, έδειξε ότι η διατροφή αυτή προσέφερε εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του φουσκώματος και γενικότερα στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του ΣΕΕ.

Χρησιμοποιήστε προβιοτικά

Υπάρχουν σε συγκεκριμένα τρόφιμα όπως στο κεφίρ και στο γιαούρτι με πέτσα και σε μορφή συμπληρωμάτων. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση τους μπορεί να μειώσει το αίσθημα του φουσκώματος και τον κοιλιακό πόνο. Φυσικά υπάρχουν πολλά διαφορετικά γένη βακτηρίων. Εκείνα που χρησιμοποιούνται κυρίως σε μελέτες είναι γαλακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια.

Αντιμετωπίστε τη δυσκοιλιότητα

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα βασικό αίτιο για την πρόκληση του φουσκώματος. Η συνεχής ύπαρξη σκληρού υπολείμματος στον εντερικό αυλό προκαλεί διάταση και μειώνει τον ρυθμό κίνησης των τροφών. Συστήνεται λοιπόν:

* Η τακτική και επαρκής κατανάλωση υγρών.

* Η τακτική και ήπια άσκηση.

* Η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες.

* Η επαρκής πρόσληψη καλών λιπαρών. Προτιμήστε το ελαιόλαδο και τη φυτική μαργαρίνη σε μονοακόρεστα και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αντίστοιχα.

Περιορίστε την κατανάλωση τροφών που γνωρίζετε ότι μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη πίεση στον πεπτικό σωλήνα. Ορισμένες τροφές είναι υπεύθυνες για την αύξηση της πίεσης, όπως τα αεριούχα ποτά και αναψυκτικά, η τσίχλα και οι καραμέλες (λόγω της αυξημένης κατάποσης αέρα).

Προσαρμόστε τον όγκο και την ώρα των γευμάτων

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αλλά και η κατανάλωση γευμάτων σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον εντείνει το αίσθημα του φουσκώματος. Προσπαθήστε λοιπόν να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα και σε ευχάριστο ή ήρεμο περιβάλλον.

Κάντε άσκηση χαμηλής έντασης

Η ήπια άσκηση συμβάλλει στην ταχύτερη διέλευση των αερίων από τον εντερικό αυλό. Ετσι συμβάλλει στην πρόληψη του φουσκώματος ή τουλάχιστον της διάρκειάς του. Σε έρευνα που έγινε με χορήγηση αερίου στο πεπτικό σύστημα, άτομα που ασκήθηκαν στη συνέχεια, κράτησαν μόλις το 24% ενώ οι υπόλοιποι το 45%.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.