Αν και το λάχανο δεν αποτελεί την πιο «hot» διατροφική επιλογή, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν πρέπει να το ξεχνάμε, καθώς όχι μόνο μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας για να «σπάσετε» την μονοτονία αλλά και γιατί έχει πολλά «κρυφά» οφέλη για τον οργανισμό. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν:

Λάχανο για καλή καρδιά

Ίσως να μην είναι το πρώτο λαχανικό που θα σας έρθει στο μυαλό, αλλά πολλά είναι τα ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις του λάχανου για την καρδιά.

Σύμφωνα μάλιστα, με πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Nutrition, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερα σταυρανθή λαχανικά – όπως το λάχανο, αλλά και τα λαχανάκια των Βρυξελλών, το κουνουπίδι και το μπρόκολο – είχαν 46% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ασβεστοποίηση της κοιλιακής αορτής.

Για ισχυρά οστά

Σύμφωνα με τους ειδικούς το λάχανο περιλαμβάνει ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό τόσο για την υγεία των οστών όσο και για την πήξη του αίματος και αυτό δεν είναι άλλο από την βιταμίνη Κ.

Ενώ οι ανεπάρκειες της βιταμίνης Κ είναι σπάνιες, ορισμένα άτομα με ορισμένες ιατρικές παθήσεις όπως η ελκώδης κολίτιδα, μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για χαμηλότερα από τα συνηθισμένα επίπεδα βιταμίνης Κ. Τα μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Κ μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένη αντοχή των οστών, αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.

Ενισχύει το ανοσοποιητικό σας

Τα πορτοκάλια δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε την απαραίτητη βιταμίνη C. Το λάχανο μπορεί επίσης να παρέχει μια τεράστια ποσότητα θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C.

Η εξασφάλιση αρκετής βιταμίνης C κάθε μέρα είναι σημαντική, καθώς το σώμα μας δεν παράγει τη βιταμίνη φυσικά. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα σας να απορροφήσει σίδηρο από τις φυτικές τροφές που τρώτε, παράγει κολλαγόνο για να βοηθήσει στην επούλωση των πληγών και ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα για να σας προστατεύσει από ασθένειες.

Όλα αυτά με.. λίγες θερμίδες

Το λάχανο περιλαμβάνει μια εξαιρετική επιλογή, καθώς μπορεί να σας προσφέρει όλα τα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λάχανο έχει μόλις 34 θερμίδες, γεγονός που το καθιστά ιδανικό εάν θέλετε να χάσετε βάρος.