Οι καρδιοπάθειες αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες θανάτου στις ανεπτυγμένες χώρες. Και ενώ υπάρχουν πολλές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά σας, από την καθιστική ζωή μέχρι το κάπνισμα, η διατροφή σας παίζει επίσης καθοριστικό ρόλο. Για να ενισχύσετε λοιπόν τη συνολική υγεία σας, αποφύγετε τις διατροφικές συνήθειες που επιβαρύνουν την καρδιά σας.

Οι διατροφικές συνήθειες που βλάπτουν την καρδιά μας

*Τρώτε πολλή ζάχαρη

Αν θέλετε να μειώσετε τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακής πάθησης, ήρθε η στιγμή να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή σας, ακόμη και αυτή που «κρύβεται» σε μια πληθώρα τροφών, όπως οι έτοιμες σάλτσες. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης είναι εξαιρετικά επιζήμια για την υγεία της καρδιάς, καθώς οδηγεί σε υπερβολική απελευθέρωση ινσουλίνης, η οποία με τη σειρά της προκαλεί σχηματισμό πλάκας στα αιμοφόρα αγγεία.

*Καταναλώνετε υπερβολικό αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού προκαλεί αρτηριακή πίεση, η οποία συσχετίζεται άμεσα με την εμφάνιση καρδιοπάθειας. Συγκεκριμένα, η περίσσεια νατρίου στο σώμα οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και αυξάνει τον όγκο του αίματος, αύξηση η οποία κάνει την καρδιά να δουλεύει σκληρότερα για να μετακινεί το αίμα μέσω των αγγείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Έχει παρατηρηθεί ότι ο περιορισμός του αλατιού στην καθημερινή διατροφή επιφέρει σημαντική πτώση της αρτηριακής πίεσης σε μεγάλο αριθμό υπερτασικών ατόμων, καθώς και ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιυπερτασικών φαρμάκων.

*Πίνετε αναψυκτικά

Σύμφωνα με μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association, η κατανάλωση ενός ή περισσότερων ροφημάτων με ζάχαρη την ημέρα συνδέεται με εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και την ανάγκη για ιατρικές διαδικασίες όπως το bypass. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Circulation, και η κατανάλωση ροφημάτων με τεχνητά γλυκαντικά συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθειες.

*Τρώτε πολλά κορεσμένα λιπαρά

Σύμφωνα με την κλινική Mayo, η υπερβολική κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών (εντοπίζονται κυρίως στα ζωικά προϊόντα) μπορεί να αυξήσει τόσο την «καλή» όσο και την «κακή» χοληστερόλη. Οι καρδιακές παθήσεις και η παχυσαρκία είναι οι κύριες ασθένειες που σχετίζονται με μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας. Αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόκκινου κρέατος σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία οδηγούν σε αύξηση της χοληστερόλης και απόφραξη των αρτηριών. Προσπαθήστε, λοιπόν, να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

*Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες δεν είναι ευεργετικές μόνο για το πεπτικό σας σύστημα, μπορούν επίσης να προάγουν την υγεία της καρδιάς σας. Οι φυτικές ίνες είναι γνωστό ότι δεσμεύουν τη χοληστερόλη και βοηθούν στη μείωσή της, καθώς επίσης διαδραματίζουν ρόλο στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στη διατήρηση υγιών επιπέδων τριγλυκεριδίων. Σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο Journal of Chiropractic Medicine, τα άτομα με τις υψηλότερες ποσότητες φυτικών ινών στη διατροφή τους είχαν σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα συγκριτικά με όσους είχαν περιορισμένη κατανάλωση φυτικών ινών.