Με το φράγμα του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμών κατά του κοροναϊού στην χώρα να αναμένεται να σπάσει αυτήν την εβδομάδα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το πολύτιμο όπλο κατά του φονικού ιού, που όχι μόνο μειώνει τις πιθανότητες σοβαρής έκβασης της νόσου αλλά και τις πιθανότητες νοσοκομειακής περίθαλψης και θανάτου.

Γιατί είναι σημαντικό το εμβόλιο;

Αν και έχει περάσει ένας χρόνος από το ξέσπασμα της πανδημίας, η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων παραμένει ευάλωτη στον κοροναϊό. Οι περιορισμοί στη ζωή μας είναι το μόνο πράγμα που ελέγχει τον ιό καθώς μειώνουν τις πιθανότητες εξάπλωσης του.

Μέσω των εμβολίων ο οργανισμός «μαθαίνει» να καταπολεμά την μόλυνση, αποτελώντας την βασικότερη στρατηγική εξόδου από την πανδημία.

Αν και είναι δύσκολο να συγκρίνουμε τις διαφορετικές εταιρίες των εμβολίων, καθώς οι δοκιμές τους θα έχουν διεξαχθεί με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους και σε διαφορετικά σημεία της πανδημίας, όλα τα εμβόλια είναι καθοριστικής σημασίας για να ανακόψουμε την ξέφρενη πορεία του ιού.

Τι γίνεται με τις μεταλλάξεις;

Νέα μεταλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού εμφανίζονται σε ολόκληρο τον κόσμο κι ενώ τα ερευνητικά δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς εξαιτίας τους παρατηρείται πτώση στη συνολική αποτελεσματικότητά τους, ήδη Pfizer και BioNTech ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε στάδιο δοκιμών για μια τρίτη δόση του εμβολίου τους, η οποία θα καλύπτει όλα τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Πιθανότατα, τουλάχιστον κατά την πρώτη φάση και εφόσον εγκριθεί, θα χορηγείται συμπληρωματικά σε όσους έχουν λάβει τις δύο ήδη υπάρχουσες δόσεις του εμβολίου.

Τα πάντα για το εμβόλιο σε 45»

Βίντεο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εξηγεί όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουμε για την λειτουργία του, σε μόλις 45 δεύτερα.