Μελέτες που εκπροσωπούν σχεδόν 2 εκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως δείχνουν ότι η κατανάλωση περίπου πέντε γευμάτων ημερησίως, εκ των οποίων τα δύο περιλαμβάνουν φρούτα και τα υπόλοιπα τρία λαχανικά, ενδεχομένως να αποτελούν τις ιδανικές ποσότητες για την πολυπόθητη μακροζωία, για να καταφέρετε δηλαδή να ζήσετε περισσότερο αλλά και καλύτερα, σύμφωνα με νέα ανασκόπηση από το American Heart Association, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Φρούτα και λαχανικά για μακροζωία

Μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου για πολλές χρόνιες παθήσεις υγείας που αποτελούν και κύριες αιτίες θανάτου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και του καρκίνου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τις μελέτες Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up Study, που περιελάμβαναν περισσότερους από 100.000 ενήλικες που παρακολουθήθηκαν έως και 30 χρόνια.

Και τα δύο σύνολα δεδομένων περιλάμβαναν λεπτομερείς διατροφικές πληροφορίες που συλλέγονταν επανειλημμένα κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια.

Για αυτήν την ανάλυση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν επίσης δεδομένα σχετικά με την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών και το θάνατο από 26 μελέτες που περιελάμβαναν περίπου 1,9 εκατομμύρια συμμετέχοντες από 29 χώρες και περιοχές στη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και την Αυστραλία.

Ποια φρούτα και λαχανικά ωφελούν περισσότερο;

Η ανάλυση όλων των μελετών, με μια σύνθεση δεδομένων περισσότερων από 2 εκατομμυρίων συμμετεχόντων, αποκάλυψε:

  • Η πρόσληψη περίπου πέντε μερίδων φρούτων και λαχανικών καθημερινά συσχετίστηκε με τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
  • Η κατανάλωση περίπου δύο μερίδων φρούτων ημερησίως και τριών μερίδων λαχανικών ημερησίως συσχετίστηκε με περισσότερες πιθανότητες μακροζωίας.
  • Σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν δύο μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, 12% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων, 10% χαμηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο και 35% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από αναπνευστική νόσο, όπως χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Τα αμυλούχα λαχανικά, όπως τα μπιζέλια και το καλαμπόκι, οι χυμοί φρούτων και οι πατάτες δεν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες ή συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες.

Από την άλλη πλευρά, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο, καθώς και φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βήτα καροτίνη και βιταμίνη C, όπως εσπεριδοειδή, μούρα και καρότα, συνδέθηκαν με τα περισσότερα οφέλη.

Η American Heart Association συνιστά να γεμίζετε τουλάχιστον το μισό πιάτο σας με φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα, σύμφωνα με τους ερευνητές καθώς τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν πηγές θρεπτικών συστατικών που μπορούν να συμπεριληφθούν στα περισσότερα γεύματα και σνακ και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και του σώματος.