Πολλά είναι τα ερευνητικά δεδομένα που επισημαίνουν ότι μια πλούσια διατροφή σε φρούτα και λαχανικά συνδέεται με την υγιέστερη καρδιά, τον χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου, την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και την μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ποιες είναι οι ιδανικές ποσότητες;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον δύο φλιτζάνια φρούτων την ημέρα κάθε μέρα και περίπου δυόμισι φλιτζάνια λαχανικών κάθε μέρα. Γενικά, μία μερίδα φρούτων ή λαχανικών ισούται με περίπου μισό φλιτζάνι (κομμένο σε φέτες ή ψιλοκομμένο).

Αλλά τα χόρτα όπως το σπανάκι και το μαρούλι έχουν μέγεθος μερίδας ίσο με ένα γεμάτο φλιτζάνι. Ένα μεμονωμένο κομμάτι φρούτων, όπως ένα μήλο ή ένα πορτοκάλι, μετρά επίσης ως μία μερίδα.

Πώς θα αυξήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να αυξήσετε τα φρούτα και τα λαχανικά, περιλαμβάνουν:

Κάντε τα πιο.. βολικά

Τα μήλα, τα αχλάδια, οι μπανάνες, τα πορτοκάλια και τα ντοματίνια δεν χρειάζονται ψύξη, οπότε μπορεί να τα βάλετε σε μια ωραία φρουτιέρα σε περίοπτη θέση στον πάγκο σας ή και στο τραπέζι της κουζίνας.

Έτσι καθώς οι ώρες κυλούν, θα είναι πιο εύκολο για εσάς να καταναλώσετε κάποιο φρούτο παρά κάποιο άλλο σνακ, που δεν έχει θρεπτικά συστατικά αλλά «κενές» θερμίδες.

Κάντε.. στοκ

Μπορείτε να δοκιμάσετε να κάνετε ένα.. «στοκ» με κατεψυγμένα λαχανικά. Είναι γρήγορα και εύκολα, καθώς μπορείτε να τα ξεπαγώσετε στο φούρνο μικροκυμάτων.

Μπορείτε να επιλέξετε μεμονωμένα λαχανικά όπως μπιζέλια, καρότα, πράσινα φασόλια ή κουνουπίδι ή μπορείτε να δοκιμάσετε καρυκευμένα μείγματα λαχανικών.

Εύκολα γεύματα to go

Τόσο οι σαλάτες όσο και τα φρούτα μπορούν να αποτελέσουν εύκολα σνακ, συνοδευτικά ή και ολόκληρα γεύματα, που μπορείτε να πάρετε εύκολα μαζί σας, όπου κι αν πηγαίνετε.

Έτσι θα αποφύγετε τον πειρασμό του να πάρετε κάτι απέξω ενώ μπορείτε εύκολα να προετοιμάσετε αρκετά γεύματα μέσα στην εβδομάδα, γλιτώνοντάς σας χρόνο.