Όταν τα επίπεδα της αερομεταφερόμενης γύρης είναι υψηλότερα, μπορούν να παρατηρηθούν αυξημένα ποσοστά μόλυνσης του κοροναϊού. Αυτό είναι το εύρημα από μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από μια διεθνή ομάδα με επικεφαλής ερευνητές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM) και το Helmholtz Zentrum München.

Την άνοιξη του 2020, η πανδημία του κοροναϊού φάνηκε να συμπίπτει με την εποχή της γύρης των δέντρων στο βόρειο ημισφαίριο.

Αυτές οι παρατηρήσεις ώθησαν μια διεθνή ομάδα ερευνητών να πραγματοποιήσουν εκτενή έρευνα για να διαπιστώσουν αν υπάρχει μια αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ των συγκεντρώσεων της αερομεταφερόμενης γύρης και των ποσοστών μόλυνσης του SARS-CoV-2.

Η γύρη επηρεάζει τα ποσοστά μόλυνσης

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Environmental Medicine στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), δρ. Athanasios Damialis, η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε δεδομένα σχετικά με τις συγκεντρώσεις της αερομεταφερόμενης γύρης, τις καιρικές συνθήκες και τις λοιμώξεις του SARS-CoV-2, λαμβάνοντας υπόψη τη διακύμανση των ποσοστών μόλυνσης από τη μία μέρα στην άλλη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές η αερομεταφερόμενη γύρη μπορεί να αντιπροσωπεύει, κατά μέσο όρο, το 44% της διακύμανσης των ποσοστών μόλυνσης, με την υγρασία και τη θερμοκρασία του αέρα να παίζουν επίσης ρόλο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Κατά την διάρκεια που δεν ίσχυαν οι περιορισμοί των lockdowns, τα ποσοστά μόλυνσης ήταν κατά μέσο όρο 4% υψηλότερα με κάθε αύξηση 100 κόκκων αερομεταφερόμενης γύρης ανά κυβικό μέτρο.

Αποδυναμώνεται η ανοσοαπόκριση

Οι υψηλές συγκεντρώσεις γύρης οδηγούν σε ασθενέστερη ανοσοαπόκριση στους αεραγωγούς σε ιούς που μπορούν να προκαλέσουν βήχα και κρυολόγημα.

Όταν ένας ιός εισέρχεται στο σώμα, τα μολυσμένα κύτταρα «απαντούν» με τις ιικές ιντερφερόνες, πρωτεΐνες που ειδοποιούν κοντινά κύτταρα ώστε να ισχυροποιήσουν την ανττική τους άμυνα για να κρατήσουν εκτός τους εισβολείς. Επιπλέον, ενεργοποιείται μια απόκριση φλεγμονής για την καταπολέμηση των ιών.

Ωστόσο, στην περίπτωση που οι συγκεντρώσεις της αερομεταφερόμενης γύρης είναι υψηλές και οι κόκκοι γύρης εισπνέονται με τα σωματίδια του ιού, δημιουργούνται λιγότερες αντιιικές ιντερφερόνες .Η προαναφερθείσα ευεργετική φλεγμονώδης απόκριση επηρεάζεται επίσης.

Επομένως, οι ημέρες με υψηλή συγκέντρωση γύρης, μπορεί να συμβάλλουν στον αυξημένη μεταδοτικότητα αναπνευστικών ασθενειών. Αυτό ισχύει επίσης για την covid-19. Μάλιστα, το εάν τα άτομα είναι αλλεργικά στους διαφορετικούς τύπους γύρης δεν έχει σημασία.

«Δεν μπορείτε να αποφύγετε την έκθεση σε αερομεταφερόμενη γύρη» επισημαίνει η Stefanie Gilles ενώ ο δρ. Athanasios Damialis υπογραμμίζει: «Κατά τη μελέτη της εξάπλωσης του SARS-CoV-2, πρέπει να ληφθούν υπόψη περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως η γύρη».

 Πώς θα προστατευτείτε

Άτομα σε ομάδες υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ενημερώνονται για τα επίπεδα συγκεντρώσεων της γύρης στην ατμόσφαιρα, καθώς όταν είναι υψηλά οδηγούν σε αυξημένη ευαισθησία σε ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Η δρ. Claudia Traidl-Hoffmann, καθηγήτρια περιβαλλοντικής ιατρικής, συμβουλεύει: «Η χρήση μάσκας φιλτραρίσματος σωματιδίων όταν οι συγκεντρώσεις γύρης είναι υψηλές μπορεί να κρατήσει τόσο τον ιό όσο και τη γύρη έξω από τους αεραγωγούς».

Ακολουθήστε το στο Google News