Αποκλειστικά από πλανόδιους θα πωλούνται οι χαρταετοί στις περιοχές που βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο», αφού τα σούπερ μάρκετ απαγορεύεται να τους στα καταστήματα των δικτύων τους εξαιτίας του αυστηρού lockdown. Την ίδια στιγμή οι χώροι πώλησης εποχιακών ειδών είναι κλειστοί.

Έτσι, ο μοναδικός τρόπος να προμηθευτείς χαρταετό είναι οι πλανόδιοι μικροπωλητές, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει την εμφάνιση τους στους δρόμους, στα πάρκα και στις πλατείες.

Οι αλυσίδες σουπερ μάρκετ στις περιοχές που βρίσκονται σε επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, αντιθέτως θα μπορούν να πωλούν χαρταετούς μόνο μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου για να μην υπάρξει αθέμιτος ανταγωνισμός έναντι των λιανεμπορικών καταστημάτων που παραμένουν κλειστά λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν.

Πώς θα πετάξουμε χαρταετό

Υπενθυμίζεται ότι το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα μπορεί να γίνει κοντά στις οικίες των πολιτών και συγκεκριμένα εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας, ενώ οι μετακινήσεις με SMS 6 στο 13033 επιτρέπονται μόνο για όσους κινούνται πεζή ή με ποδήλατο.

«Το έθιμο του χαρταετού μπορεί να τηρηθεί την Καθαρά Δευτέρα με τους περιορισμούς των μετακινήσεων εντός του οικείου δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από τον τόπο κατοικίας και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα αποστάσεων και αποφυγής συνωστισμού στους υπαίθριους χώρους» ανακοινώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την Πολιτική Προστασία.

Συμβουλές από ΔΕΔΔΗΕ

Την ίδια ώρα, ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, με ανακοίνωση του ενημερώνει τους πολίτες για τους κινδύνους που επιφυλάσσει το πέταγμα του χαρταετού, όταν η προσπάθεια γίνεται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία και με δεδομένο τον περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών πλησίον της οικίας τους, ο ΔΕΔΔΗΕ συμβουλεύει να μην πετάτε το χαρταετό σας κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας για εσάς και διακοπής της παροχής ρεύματος στη γύρω περιοχή.

Αν ο χαρταετός σας μπλεχτεί στα καλώδια, τότε για την ασφάλειά σας:

1. μην επιχειρήσετε να τον απελευθερώσετε τραβώντας τον σπάγκο  ή χρησιμοποιώντας άλλα αντικείμενα, ακόμη και ξύλινα

2. μην προσπαθήσετε να αναρριχηθείτε πάνω σε ικριώματα ή στύλους διανομής ηλεκτρικού ρεύματος ή ηλεκτροφωτισμού, ούτε και σε σημεία που βρίσκονται κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια.

Σε κάθε περίπτωση όποιος χρειαστεί βοήθεια μπορεί να ειδοποιήσει τις βλάβες του ΔΕΔΔΗΕ (11500, Κέντρο Εξυπηρέτησης και Βλαβών) ή να επικοινωνήσει με το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Για την ταχεία αποκατάσταση τυχόν βλαβών από  το πέταγμα των χαρταετών, ο ΔΕΔΔΗΕ θα έχει αυξημένα συνεργεία σε όλες τις Υπηρεσίες του ανά τη χώρα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.