Η υγεία αποτελεί αδιαμφισβήτητα το μεγαλύτερο αγαθό, πράγμα που συνειδητοποιούμε ακόμα και με την ολιγοήμερη ενόχληση που μπορούν να προκαλέσουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Κοινοί μύθοι για την υγεία

Με την μάχη ενάντια στον κοροναϊό να συνεχίζεται αμείωτη, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να φροντίζουμε και να θωρακίζουμε την υγεία μας, ενισχύοντας την ανοσία του οργανισμού. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πιστεύουμε και τους ακόλουθους μύθους:

«Πίνουμε απαραιτήτως οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα»

Στην πραγματικότητα, δεν είναι απαραίτητο να μετράτε καθημερινά πόσα ποτήρια νερό πίνετε. Ενώ η γενική σύσταση έχει δοθεί από τους ειδικούς για να παραμένουμε ενυδατωμένοι καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας, ερευνητικά δεδομένα επισημαίνουν ότι τα άτομα που πίνουν ένα ποτήρι κάθε φορά που διψούν, καταναλώνουν αρκετό ώστε να παραμείνουν υγιείς.

Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάτε τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό, καθώς σούπες, φρούτα και λαχανικά, ροφήματα, όπως το τσάι και ο χυμός, μπορούν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι.

 «Τα αυγά βλάπτουν την καρδιά»

Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η κατανάλωση ενός ή και δύο αυγών ημερησίως δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων σε υγιείς ανθρώπους. Ναι, οι κρόκοι περιέχουν χοληστερόλη, αλλά για τους περισσότερους ανθρώπους η ποσότητα που βρίσκεται σε κάθε τρόφιμο δεν είναι τόσο επιβλαβής όσο ο συνδυασμός των λιπαρών από όλα όσα τρώτε.

Επιπλέον, τα αυγά έχουν θρεπτικά συστατικά, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, που φαίνεται να συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.

«Θα κρυώσετε αν παραμείνετε ώρα στο κρύο»

Τείνουμε να σκεφτόμαστε ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες αυξάνουν αυτόματα τις πιθανότητες να κρυώσουμε. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς το να περνάμε χρόνο έξω στο κρύο δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα κρυώσουμε.

Στην πραγματικότητα, είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουμε, σύμφωνα με τους ειδικούς, σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, καθώς τα μικρόβια μεταδίδονται εύκολα και ο αέρας δεν ανανεώνεται.

«Κινδυνεύετε από αρθρίτιδα αν «σπάτε» τα δάχτυλά σας»

Αν και ο ήχος μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικός για τους γύρω σας, το «σπάσιμο» που μπορείτε να κάνετε στα δάχτυλα ή τους καρπούς σας δεν σημαίνει ότι τρίβονται οι αρθρώσεις σας και ότι αυξάνεται ο κίνδυνος της αρθρίτιδας.

Ο ήχος αντ’αυτού προέρχεται από το σπάσιμο μιας φυσαλίδας ανάμεσα στα οστά σας και σύμφωνα με μελέτες δεν φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση της αρθρίτιδας. Αν όμως, αισθάνεστε πόνο όταν το κάνετε ίσως να θέλετε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.