Η διάθεση είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο της καθημερινότητά μας, καθώς την επηρεάζει δίχως πολλές φορές να το συνειδητοποιούμε. Ενώ καταβάλλουμε προσπάθειες για να την τονώσουμε, απελευθερώνοντας το στρες και επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, πολλές φορές νιώθουμε ότι δεν τα καταφέρνουμε.

Οι πιο διαδεδομένοι μύθοι για την διάθεση

Αν και αυτό μπορεί να συμβαίνει για ποικίλους λόγους, ο βασικότερος από όλους είναι ότι τείνουμε να μπερδεύουμε διαδεδομένους μύθους με πραγματικά στοιχεία για την διάθεση. Μερικοί από αυτούς περιλαμβάνουν:

«Η μουσική πάντα την βελτιώνει»

Μία από τις πιο διαδεδομένες στρατηγικές είτε για να βελτιώσουμε την διάθεσή μας είτε για να χαλαρώσουμε είναι το να ακούσουμε μουσική. Αυτό ωστόσο, δεν σημαίνει ότι μπορεί να κάνει.. θαύματα από μόνη της, αφού εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι θα επιλέξουμε να ακούσουμε.

Για αυτό όταν νιώθετε «πεσμένοι», δοκιμάστε να βάλετε μία ρυθμική playlist, που θα τονώσει την ενέργειά σας ενώ μην ξεχνάτε να υπάρχουν και ενθαρρυντικοί στίχοι, καθώς σας επηρεάζουν πολύ περισσότερο από όσο νομίζετε.

«Μεγαλώνοντας, η καλή διάθεση μειώνεται»

Μια σειρά μελετών έχει επισημάνει ότι καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, συνήθως τείνουν να εκδηλώνουν αυξημένη αισιοδοξία, βλέποντας τα πράγματα πιο θετικά. Οι ερευνητές εικάζουν ότι καθώς οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι έχουν περιορισμένο αριθμό ετών, παίρνουν μια συνειδητή ή υποσυνείδητη απόφαση να επικεντρωθούν περισσότερο σε θετικές σκέψεις.

Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με τους ερευνητές είναι ότι καθώς οι άνθρωποι γερνούν, ένα μέρος του εγκεφάλου που σχετίζεται με το συναίσθημα είναι πιο πιθανό να ενεργοποιηθεί ως απόκριση σε θετικές παρά σε αρνητικές εικόνες.

«Η διακοπή του καπνίσματος δυσχεραίνει την διάθεση»

Αν και είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι καπνιστές μπορεί να είναι πιο ευερέθιστοι στην αρχή της προσπάθειάς τους να κόψουν το κάπνισμα, μελέτη από το Brown University διαπίστωσε ότι οι καπνιστές ανέφεραν ότι ήταν σε πολύ καλύτερη διάθεση, αφού σταμάτησαν επιτυχώς.

«Η εποχιακή κατάθλιψη εκδηλώνεται μόνο τον χειμώνα»

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είναι μια διαταραχή της διάθεσης που εμφανίζεται συχνότερα το χειμώνα αλλά μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή του έτους.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, φαίνεται ότι σχετίζεται με την απόκριση του σώματος σε διάφορες ποσότητες ηλιακού φωτός, οπότε τείνει να εκδηλώνεται συνήθως όταν οι μέρες είναι μικρότερες το χειμώνα ή ακόμα και σε άλλες περιόδους του έτους, οπότε οι μέρες είναι ασυνήθιστα μουντές.

Τονώστε την εναλλακτικά

Οι ακόλουθοι μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να τονώσετε την διάθεσή σας εναλλακτικά, ξεφεύγοντας από τα κλασικά δεδομένα.

Ελαιόλαδο, σολομός ή καρύδια;

Ο συνδυασμός των τριών μπορεί να μην ταιριάζει σε κάθε ουρανίσκο και μάλιστα, δεν είναι απαραίτητο, καθώς πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που καταναλώνουν πολύ ελαιόλαδο είναι λιγότερο πιθανό να έχουν κατάθλιψη.

Ο σολομός και τα καρύδια είναι καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, και ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να τονώσουμε την διάθεσή μας.

Κοινωνική αλληλεπίδραση

Η κοινωνική αλληλεπίδραση ειδικά με κάποιον που δεν γνωρίζουμε, μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα. Μελέτη από το University of British Columbia διαπίστωσε ότι ακόμη και οι σύντομες αλληλεπιδράσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε, τείνουν να βελτιώνουν τη διάθεση.

Αυτό μπορεί να οφείλεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην χαρούμενη – αν και ψεύτικη – συμπεριφορά, που απορρέει από την τάση των ανθρώπων να θέλουν να εντυπωσιάσουν τα ξένα άτομα, γεγονός που έχει την παράπλευρη επίδραση να τονώσει έστω και λίγο την διάθεσή σας.

Μετακινηθείτε

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία νέων νευρώνων στις περιοχές του εγκεφάλου, ενισχύοντας την ροή του αίματος και αυξάνοντας τα επίπεδα των βασικών χημικών ουσιών που ρυθμίζουν τη διάθεση, όπως είναι η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη.

Δεν είναι απαραίτητο να κάνετε καθημερινά σκληρές προπονήσεις, τριάντα με σαράντα λεπτά γρήγορης βάδισης είναι αρκετά για να επωφεληθείτε από την φυσική δραστηριότητα, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης.