Κάθε επίπεδο φυσικής δραστηριότητας παρέχει διαφορετικά οφέλη. Σε γενικές γραμμές, ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επωφεληθούν από την αύξηση της δραστηριότητας τους κάθε ημέρα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση που προσπαθείτε να χάσετε βάρος, να αυξήσετε την μυϊκή σας μάζα ή και να μειώσετε το λίπος.

Ποιο είναι το δικό σας επίπεδο;

Έχετε προσπαθήσει να βρείτε ποιο είναι ο δικό σας επίπεδο φυσικής δραστηριότητας; Ανεξάρτητα από το που βρίσκεστε στην.. fitness κλίμακα μπορείτε πάντα να βελτιωθείτε και να κερδίσετε περισσότερα. Τα οφέλη της σωματικής άσκησης υπερβαίνουν πολύ τη βελτίωση της εμφάνισής σας.

Τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης μπορούν να σας προσφέρουν σημαντικά οφέλη, ευνοώντας την συνολική εικόνα της υγείας του οργανισμού. Διαφορετικά επίπεδα σωματικής δραστηριότητας παρέχουν διαφορετικά οφέλη για την υγεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

Μειωμένο επίπεδο δραστηριότητας

Ο καθιστικός τρόπος ζωής σηματοδοτεί είτε ότι δεν γυμνάζεστε καθόλου είτε ότι δεν μετακινείστε αρκετά κατά την διάρκεια της ημέρας. Ένας καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους και τελικά στην παχυσαρκία όταν συνδυάζεται με μια κακή διατροφή.

Η αδράνεια μπορεί να μειώσει την αίσθηση της γενικής ευεξίας και να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης ορισμένων προβλημάτων υγείας και ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2.

Ήπιο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

Η ήπια φυσική δραστηριότητα πρόκειται για έναν όρο που αναφέρεται σε δραστηριότητες που κάνετε τακτικά ως μέρος της καθημερινής σας ζωής, όπως η βόλτα του σκύλου, το παιχνίδι με τα παιδιά ή ακόμα και η κηπουρική.

Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε περίπου 150 θερμίδες την ημέρα για το μέσο άτομο. Αλλά ο αριθμός μπορεί να ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με το μέγεθος του σώματός σας και τον συγκεκριμένο τύπο δραστηριότητας.

Μερικά παραδείγματα περιλαμβάνουν:

  • Περπάτημα προς και από την δουλειά, περίπου 15 λεπτά κάθε φορά.
  • Μία εύκολη παρτίδα πινγκ πονγκ για περίπου είκοσι λεπτά.
  • Το καθάρισμα για περίπου μισή ώρα.

Τα οφέλη για την υγεία ενός ήπιου επιπέδου σωματικής δραστηριότητας μπορεί να περιλαμβάνουν καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, μειωμένο σωματικό λίπος, βελτιωμένη αρτηριακή πίεση και βελτιωμένη μεταβολική υγεία.

Μέτριο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

Το μέτριο επίπεδο περιλαμβάνει τη συμμετοχή σε κάποιο είδος άσκησης αντοχής καρδιακής αναπνοής για 20 έως 60 λεπτά, τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα. Η μέτρια σωματική σας δραστηριότητα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει προπόνηση δύναμης και ασκήσεις διατάσεων.

Κάποιος που ακολουθεί ένα πρόγραμμα μέτριας άσκησης μπορεί να κάνει κάποιο από τα ακόλουθα:

  • Τζόκινγκ για 30 λεπτά, τρεις ημέρες την εβδομάδα.
  • Έντονο περπάτημα για 30 λεπτά, τρεις έως πέντε ημέρες την εβδομάδα.
  • Προπόνηση με βάρη, ένα σετ οκτώ ασκήσεων, δύο ημέρες την εβδομάδα.

Στο επίπεδο αυτό απολαμβάνει κανείς βελτιωμένη φυσική κατάσταση με τη μορφή αυξημένης καρδιαγγειακής υγείας, βελτιωμένης μυϊκής δύναμης και αντοχής και μεγαλύτερης ευελιξίας.

Έντονο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας

Αυτό το επίπεδο αναφέρεται στην άσκηση για 20 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει αερόβια άσκηση, προπόνηση διαστήματος, προπόνηση δύναμης και ασκήσεις stretching.

Κάποιος που συμμετέχει σε ένα έντονο πρόγραμμα άσκησης μπορεί να εκτελεί κάποια από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

  • Τρέξιμο για 45 λεπτά, τρεις φορές την εβδομάδα.
  • Ασκήσεις με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα.

Σε αυτό το επίπεδο απολαμβάνει κανείς μεγαλύτερη αύξηση της φυσικής κατάστασης, κάπως μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου χρόνιας νόσου, μπορεί όμως να αυξηθεί ο κίνδυνος τραυματισμού.