Με τον αριθμό των κρουσμάτων του κοροναϊού να παραμένει αυξημένος, οι υγειονομικές αρχές εξακολουθούν να προσπαθούν να βρουν τον καλύτερο τρόπο προστασίας από την covid-19. Κι ενώ οι εμβολιασμοί συνεχίζονται, μπορεί να έχετε ακούσει τους ειδικούς να αναφέρονται στην ανοσία της αγέλης ως πιθανό τρόπο περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας.

Τι είναι η ανοσία της αγέλης;

Η ανοσία της αγέλης ή της κοινότητας περιγράφει την περίπτωση κατά την οποία ένα μεγάλο του πληθυσμού μιας περιοχής έχει αναπτύξει ανοσία απέναντι σε μια συγκεκριμένη ασθένεια. Εάν αρκετά άτομα είναι ανθεκτικά απέναντι σε έναν ιό ή μικρόβιο, τότε δεν μπορεί να εξαπλωθεί περαιτέρω.

Παρόλο που δεν μπορεί κάθε άτομο να αναπτύξει ανοσία, η ομάδα στο σύνολό της είναι προστατευμένη. 

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν λιγότερα άτομα υψηλού κινδύνου συνολικά. Τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται και κατά συνέπεια η ασθένεια σταδιακά εξαφανίζεται. Η ανοσία της αγέλης, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύει κοινωνικές ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα μωρά των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο και δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία από μόνα τους.

Πώς επιτυγχάνεται;

Η ανοσία της αγέλης μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.

Μπορείτε να αναπτύξετε την ανοσία φυσικά. Όταν το σώμα σας εκτίθεται σε ιούς ή βακτήρια, δημιουργεί αντισώματα για την καταπολέμηση της λοίμωξης. Όταν αναρρώνετε, το σώμα σας διατηρεί αυτά τα αντισώματα για να αντιμετωπίσει μια νέα ενδεχόμενη λοίμωξη.

Τα εμβόλια μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην επίτευξη της ανοσίας της αγέλης. Με την χορήγηση των εμβολίων, δίχως να αρρωστήσετε, το ανοσοποιητικό σας σύστημα εξακολουθεί να παράγει προστατευτικά αντισώματα.

Την επόμενη φορά που ο οργανισμός σας θα «συναντήσει» εκείνα τα βακτήρια ή τον ιό, είναι έτοιμο να το καταπολεμήσει. Μάλιστα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξηγεί σε λιγότερο από ένα λεπτό, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το «υπερόπλο» κατά του φονικού ιού.

Πώς θα γνωρίζουμε ότι τα καταφέραμε;

Αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, εξαρτάται από βασικό ρυθμό αναπαραγωγής της επιδημίας (R0), που μας πληροφορεί για τον μέσο αριθμό ατόμων που μπορεί να μολύνει ένα άτομο που έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό, αν αυτά τα άτομα δεν έχουν ήδη ανοσία.

Όσο υψηλότερο είναι το R0, τόσο περισσότεροι άνθρωποι που πρέπει να αποκτήσουν ανοσία για να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το R0 για την covid-19 είναι κάπου ανάμεσα στο δύο και το τρία. Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει δύο έως τρία άλλα άτομα. Σημαίνει επίσης ότι το 50% έως το 67% του πληθυσμού θα πρέπει να έχει «χτίσει» ανοσία απέναντι στον ιό, ώστε τα ποσοστά μόλυνσης να ξεκινήσουν να μειώνονται.