Ασθενείς που είχαν την ατυχία να προσβληθούν ταυτόχρονα από διαφορετικά στελέχη του SARS-CoV-2 λειτουργούν ως επωαστήρια για την εμφάνιση νέων στελεχών, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές. Οκτώ νέες παραλλαγές του κοροναϊού, οι οποίες προέκυψαν από υβριδοποίηση διαφορετικών στελεχών, αναγνωρίστηκαν από την ομάδα του Μπεν Τζάκσον, ερευνητή του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Τα ευρήματα δεν έχουν υποβληθεί για έλεγχο και δημοσίευση, επισημαίνει το Nature, είναι όμως διαθέσιμα ως προδημοσίευση.

Το φαινόμενο της υβριδοποίησης ονομάζεται επισήμως ανασυδυασμός. Συμβαίνει όταν το γενετικό υλικό διαφορετικών στελεχών συνδυάζεται με τυχαίο τρόπο καθώς οι ιοί δημιουργούν αντίγραφα του γενετικού υλικού τους.

Ανασυνδυασμός παρατηρείται συχνά και με άλλους κοροναϊούς, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Τονίζουν πάντως πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα ανασυνδυασμένα στελέχη είναι πιο μεταδοτικά ή παθογόνα.

Παρόλα αυτά τα ευρήματα προκαλούν ανησυχία, καθώς οι ερευνητές διαθέτουν ενδείξεις ότι τέσσερα από τα οκτώ νέα υβρίδια μεταδόθηκαν από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Έξι από τους ανασυνδυασμένους ιούς φέρουν τη λεγόμενη βρετανική μετάλλαξη που επηρεάζει την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού, την οποία χρησιμοποιεί για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Δεδομένου ότι όλα τα σημερινά εμβόλια είναι σχεδιασμένα να παράγουν αντισώματα που στοχεύουν την ακίδα, οι μεταλλάξεις αυτού του είδους δημιουργούν ανησυχία για ενδεχόμενο εμφάνισης ανθεκτικότητας στα εμβόλια.

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν εξάλλου ότι τα πιο μεταδοτικά στελέχη του κοροναϊού, όπως η λεγόμενη βρετανική παραλλαγή, δημιουργήθηκαν στον οργανισμό ανοσοκατεσταλμένων ασθενών, οι οποίοι έμειναν μολυσμένοι για μήνες και έδωσαν έτσι το χρονικό περιθώριο για την εμφάνιση μεταλλάξεων.