Αν και όλοι ξέρουμε ότι το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η διατήρηση της μυϊκής μας μάζας και τα γερά οστά είναι βασικοί δείκτες μιας καλής φυσικής κατάστασης, συχνά αγνοούμε τη σημασία της ευλυγισίας. Η ευλυγισία αφορά την ικανότητα να κινούνται οι αρθρώσεις και οι μύες στο πλήρες εύρος της κίνησής τους. Όταν ένας μυς ή ένας τένοντας είναι αδύναμος, σκληρός ή σφιχτός, τότε το σώμα μας επιστρατεύει άλλους περιφερειακούς μυς για να βοηθήσουν στην εκάστοτε κίνηση. Ως αποτέλεσμα, αυτοί οι μύες γίνονται ευάλωτοι σε τραυματισμούς.

Σκεφτείτε ότι αν δεν έχουμε αρκετή δύναμη στους κοιλιακούς μυς και ευλυγισία στη μέση και τους δικέφαλους μηριαίους, όταν σκύβουμε για να σηκώσουμε μια σακούλα με πράγματα, το βάρος μας «πέφτει» στη μέση μας, η οποία αργά ή γρήγορα θα αρχίσει να μας ενοχλεί. Επομένως, όταν έχουμε καλή ευλυγισία αποφεύγουμε τους πόνους, τις ενοχλήσεις και τους τραυματισμούς.

Πώς θα αυξήσετε την ευλυγισία σας

Με τη βοήθεια του stretching μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευλυγισία και καλύτερη ισορροπία, αλλά και να ενισχύσετε την κυκλοφορία του αίματός σας. Μάλιστα, το stretching βοηθάει και στην αποβολή του στρες και της έντασης. Η γιόγκα περιλαμβάνει ασκήσεις stretching και αν την εκτελείτε για αρκετό καιρό θα παρατηρήσετε βελτίωση της ευλυγισίας σας.

Έτσι, η γιόγκα μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά να «τεντώσετε» τους μυς σας και να αυξήσετε το εύρος της κίνησής σας. Ως αποτέλεσμα, μια άσκηση που μπορεί αρχικά να σας φαίνεται ακατόρθωτη, θα καταλήξει να σας φαίνεται απλή. Επιπλέον, οι ενοχλήσεις και οι πόνοι που σχετίζονται με την πολύωρη καθιστική στάση, θα αρχίσουν να υποχωρούν και ως αποτέλεσμα η στάση του σώματός σας θα βελτιωθεί.

Δείτε ένα πρόγραμμα γιόγκα για αυξημένη ευλυγισία: