Πολλοί έχουν τη συνήθεια να αφήνουν ένα ποτήρι νερό στο κομοδίνο δίπλα από το κρεβάτι τους, προκειμένου αν ξυπνήσουν διψασμένοι την νύχτα να μην χρειαστεί να πάνε μέχρι την κουζίνα για να πιούν νερό.

Ωστόσο πρέπει να το ξανασκεφτούν και ή να βρουν μια άλλη λύση ή να διακινδυνεύσουν να χάσουν τον ύπνο τους, γιατί το νερό που μένει στο ποτήρι για πολλές ώρες εμπεριέχει… άγνωστους κινδύνους για την υγεία.

Ενδεικτικό είναι ότι ορισμένες φορές το νερό που έχει μείνει για πολλές ώρες στο ποτήρι ενίοτε έχει και μια «περίεργη» γεύση.

Σκόνη και βακτήρια

Το νερό, σε αντίθεση με τις τροφές, δεν περιέχει σάκχαρα ή πρωτεΐνες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη μικροβίων. Οπότε, δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι τα μικρόβια εκείνα που ευθύνονται για την παράξενη γεύση του, όταν μένει για ώρες στο ποτήρι.

Το νερό που έχει μείνει σε ένα ποτήρι για ώρες είναι πιο πιθανό να έχει συλλέξει σωματίδια σκόνης και βακτήρια από τον αέρα του δωματίου, ιδίως αν αυτό δεν αερίζεται επαρκώς.

Επίσης, όταν είναι εκτεθειμένο στον αέρα, απορροφά διοξείδιο του άνθρακα, ένα μικρό μέρος του οποίου μετατρέπεται σε ανθρακικό οξύ.

Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι όταν το νερό εκτίθεται στον αέρα για πολλή ώρα είναι πιθανό να υποστεί αλλαγή στην χημική δομή του.

Πιο συγκεκριμένα, το ανθρακικό οξύ μετατρέπεται σε ανθρακικό ή διττανθρακικό οξύ, όταν απελευθερώνει ένα ή δύο πρωτόνια, κάτι που με τη σειρά του αλλάζει το pH του νερού. Η αλλαγή αυτή επίσης επηρεάζει τη γεύση του.

Τα παραπάνω δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι το νερό που μένει στο ποτήρι στο κομοδίνο σας όλη τη νύχτα είναι ακατάλληλο προς πόση.

Ωστόσο, σίγουρα είναι καλύτερο αν ξυπνήσετε διψασμένοι μέσα στη νύχτα να κάνετε τον κόπο να πάτε μέχρι την κουζίνα και να πιείτε φρέσκο τρεχούμενο νερό από την βρύση.