Ένα από τα πιο γευστικά λαχανικά, η αγκινάρα έχει πολλά οφέλη για την υγεία, που έχουν αποδειχθεί από μια σειρά επιστημονικών μελετών. Μερικοί ακόμα λόγοι που θα σας πείσουν να ενσωματώνετε πιο συχνά αυτό το λαχανικό στα γεύματά σας, περιλαμβάνουν:

Λαχανικό που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση

Σε πρόσφατη επιστημονική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Complementary Therapies in Medicine, διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, που κατανάλωσαν αγκινάρα για δώδεκα εβδομάδες, μειώθηκε σημαντικά η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η υψηλή αρτηριακή πίεση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, με τα καρδιαγγειακά ζητήματα να αποτελούν μία από τις κύριες αιτίες θανάτου.

Αγκινάρα πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Σε μελέτη του USDA, η αγκινάρα ήταν ένα από τα λαχανικά με την υψηλότερη κατάταξη όσον αφορά τη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες ανά μερίδα.Τα αντιοξειδωτικά παίζουν ρόλο στην προστασία των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση και τη δυσλειτουργία.

Επίσης, περιορίζουν την βλάβη των κυττάρων που προκαλείται από την άσκηση και βοηθούν στην υποστήριξη της αποκατάστασης των κυττάρων μετά την φυσική δραστηριότητα.

«Πηγή» θρεπτικών συστατικών

Μια μεσαίου μεγέθους αγκινάρα καλύπτει περισσότερο από το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας τιμής τόσο για το φυλλικό οξύ όσο και για τη βιταμίνη Κ, καθώς και περισσότερο από το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας για βιταμίνη C, μαγνήσιο, μαγγάνιο και κάλιο.

Τα μειωμένα επίπεδα φυλλικού οξέος έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης και προβλημάτων μνήμης. Η βιταμίνη Κ, που βοηθά στη σωστή πήξη του αίματος, απαιτείται επίσης για το σχηματισμό των οστών, με το έλλειμμα της να συνδέεται με αυξημένο με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

Η βιταμίνη C, η οποία επίσης λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό που καταπολεμά τις επιπτώσεις της γήρανσης, είναι απαραίτητη για την επιδιόρθωση του DNA, την ανοσολογική λειτουργία και την παραγωγή κολλαγόνου.

Το μαγνήσιο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, ενισχύει τη μάθηση και τη μνήμη και βελτιώνει τον ύπνο ειδικά για τις γυναίκες. Το μαγγάνιο υποστηρίζει επίσης την παραγωγή κολλαγόνου και την υγεία των οστών ενώ το κάλιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργία της καρδιάς, τις συστολές των μυών και τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.