Πόσα ωφέλιμα συστατικά μπορεί να κρύβουν λίγες σταγόνες του; Πολλά, αν μιλάμε για το ροδόνερο, ένα φυσικό, βιολογικό καλλυντικό, που εύκολα μπορούμε να βρούμε παντού ή ακόμα και να το φτιάξουμε μόνες μας. Και το καλύτερο; Είναι από τα πιο προσιτά οικονομικά συστατικά.

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, και πιο συγκεκριμένα φλαβονοειδή και τανίνες, αλλά και βιταμίνες Α, C, D, Ε και Β3, το ροδόνερο είναι παγκοσμίως γνωστό εδώ και αιώνες για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Για παράδειγμα, στο Ιράν και γενικότερα στη Μέση Ανατολή χρησιμοποιείται από τον 7ο αιώνα για φαρμακευτικούς σκοπούς. Αλλά και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Βόρεια Αμερική, οι Ινδιάνοι το εκτιμούσαν για τις θεραπευτικές ιδιότητές του.

Σήμερα, το χρησιμοποιούμε στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική, ενώ αποτελεί συστατικό σε πολλά προϊόντα φροντίδας, όπως κρέμες προσώπου, face mists, κρέμες σώματος, αφρόλουτρα αλλά και προϊόντα για τα μαλλιά. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του, ως ένα απλό αλλά ολοκληρωμένο καλλυντικό. Ας δούμε αναλυτικά πώς μας ωφελεί.

– Δέρμα

Αποτρέπει το οξειδωτικό στρες

Τα αντιοξειδωτικά συστατικά του ροδόνερου καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και αποτρέπουν την καταστροφή των κυττάρων του δέρματος από τον ήλιο και τη μόλυνση. Επιπλέον, ενδυναμώνει την κυτταρική μεμβράνη και συμβάλλει στην ανανέωσή της.

Συμβάλλει στην πρόληψη των ρυτίδων

Η πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και E ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος, κάνοντάς το πιο σφριγηλό και λαμπερό. Γι’ αυτό θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό συστατικό για την ώριμη και κουρασμένη επιδερμίδα.

Βοηθά στη μείωση των μαύρων στιγμάτων

Οι στυπτικές και τονωτικές ιδιότητές του το καθιστούν ιδανικό για το μεικτό και λιπαρό δέρμα. Χάρη στο ελαφρώς όξινο pH του εξυγιαίνει τους πόρους διατηρώντας τους καθαρούς.

Αντιμετωπίζει ερεθισμούς

Η αντιβακτηριδιακή και αντιφλεγμονώδης δράση του καταπραΰνει την επιδερμίδα από τυχόν οιδήματα, κοκκινίλες, ξηροδερμία. Θεωρείται επίσης ότι κάνει καλό σε δερματικές παθήσεις όπως η ακμή και το έκζεμα, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυθούμε στη χρήση μόνο του ροδόνερου.

Ενυδατώνει το δέρμα

Η υδάτινη σύνθεση του ροδόνερου απορροφάται εύκολα ενισχύοντας τον επιδερμικό φραγμό και βοηθώντας τον να συγκρατεί την υγρασία του. Επίσης, ένα μπουκάλι σπρέι με ροδόνερο αποτελεί το ιδανικό face mist για τις ζεστές μέρες, προκειμένου να φρεσκάρουμε την επιδερμίδα μας αλλά και να σταθεροποιήσουμε ή να παρατείνουμε τη διάρκεια του μακιγιάζ μας.

Τονώνει και αναζωογονεί

Εχει την ικανότητα να επαναφέρει το pH της επιδερμίδας μετά τον καθαρισμό ή την απολέπιση, γι’ αυτό και θεωρείται μια εξαιρετική τονωτική λοσιόν.

– Μαλλιά

Εξισορροπεί το τριχωτό της κεφαλής

Χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του και στο pH του, το ροδόνερο είναι εξίσου ευεργετικό για το δέρμα του κεφαλιού, όπως και για το υπόλοιπο δέρμα. Συμβάλλει στην ανακούφιση από τον κνησμό και την ξηροδερμία. Επίσης προάγει τη μείωση της λιπαρότητας.

Ενυδατώνει και μειώνει το φριζάρισμα

Για την ακρίβεια, διεισδύει στην επιφάνεια της τρίχας προσφέροντας της όλα τα πολύτιμα συστατικά και τις βιταμίνες που χρειάζεται για να παραμένει απαλή και ελαστική. Επιπλέον η ανάλαφρη υφή του δεν βαραίνει κανέναν τύπο μαλλιών.

Χαρίζει λάμψη

Η βλαβερή ηλιακή ακτινοβολία και η μόλυνση της ατμόσφαιρας οξειδώνουν την τρίχα και την κάνουν θαμπή. Ωστόσο, η πλούσια αντιοξειδωτική σύσταση του ροδόνερου ανατρέπει το φαινόμενο επαναφέροντας τη γυαλάδα της.

Tα 5 καλύτερα tips καθημερινής χρήσης του ροδόνερου

– Μετά την απολέπιση, ρίξτε στις παλάμες σας λίγες σταγόνες και ταμπονάρετε το πρόσωπο και τον λαιμό σας. Ετσι θα προετοιμάσετε άριστα το δέρμα να υποδεχθεί τον ορό και την κρέμα του.

– Απλώστε το μετά το ξύρισμα για να καταπραΰνετε τυχόν ερεθισμούς και να κάνετε πιο απαλή την επιδερμίδα.

– Βάλτε το σε ένα σπρέι το οποίο θα φυλάξετε στην τσάντα σας για να φρεσκάρετε το πρόσωπό σας όσο συχνά θέλετε.

– Εμποτίστε με ροδόνερο δύο δίσκους ντεμακιγιάζ και τοποθετήστε τους ως κομπρέσα στα κουρασμένα μάτια. Το οίδημα και οι μαύροι κύκλοι από το ξενύχτι θα βελτιωθούν ορατά.

– Μετά το λούσιμο και αφού σκουπίσετε απαλά τα μαλλιά ψεκάστε τα με πλούσια ποσότητα ροδόνερου. Εκτός από απαλότητα και λάμψη, θα τους χαρίσει ένα απαλό, φυσικό άρωμα, που όπως αποδεικνύουν οι έρευνες τονώνει και τη διάθεσή μας. Επιπλέον, με τον καιρό θα διαπιστώσουμε ορατή βελτίωση στην ποιότητα της τρίχας.

Πού το βρίσκουμε

Το συναντάμε στα καταστήματα καλλυντικών, βιολογικών ειδών, καθώς και στα σουπερμάρκετ. Ωστόσο, κι εμείς μπορούμε πολύ εύκολα να φτιάξουμε το δικό μας, φυσικό ροδόνερο.

Φτιάχνουμε το δικό μας ροδόνερο

Θα χρειαστούμε

* 12 φρέσκα κόκκινα τριαντάφυλλα

* 300 γραμμ. αποσταγμένο νερό

* προαιρετικά, μία κάψουλα βιταμίνης Ε

Η διαδικασία

1. Βγάζουμε τα πέταλα από τα τριαντάφυλλα και τα πλένουμε με κρύο νερό για να απομακρύνουμε σκόνη, γύρη κ.λπ., ώστε να γίνουν απολύτως καθαρά.

2. Τοποθετούμε τα πέταλα σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε το νερό. Η ποσότητά του πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει ελαφρώς τα πέταλα. Δεν θέλουμε να ρίξουμε περισσότερο νερό για να μην αραιωθούν τα πολύτιμα στοιχεία τους.

3. Μόλις το νερό αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε στο ελάχιστο και σιγοβράζουμε για 20′.

4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει. (Προαιρετικά: Αφού κρυώσει, σπάμε την κάψουλα βιταμίνης Ε και την προσθέτουμε στη σύνθεση.)

5. Τέλος, σουρώνουμε και ρίχνουμε το ροδόνερό μας σε ένα μπουκάλι σπρέι, κατά προτίμηση σκουρόχρωμο, για να μην αλλοιωθεί η σύστασή του από το φως.